12:24 / 21.06.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Olimpijske igre u Tokiju ipak s gledateljima

Seiko Hashimoto i Thomas Bach

Seiko Hashimoto i Thomas Bach

Foto: Rodrigo Reyes Marin / /Pool via REUTERS

Organizatori ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju objavili  su u ponedjeljak da će olimpijska natjecanja moći s tribina pratiti  do 10.000 domaćih gledatelja.

Još u ožujku je donesena odluka da strani gledatelji ne mogu pratiti natjecanja na Igrama u Tokiju. Međutim, ako broj zaraza koronavirsuom počne rasti, sva bi se olimpijska natjecanja mogla održavati iza zatvorenih vrata, dodali su organizatori.

Odlukom, koja je donesena samo nekoliko tjedana prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara 23. srpnja, završena su višemjesečna nagađanja o tome hoće li domaći gledatelji uopće moći pratiti olimpijska natjecanja.

- U svjetlu vladinih ograničenja za javne događaje, pomaknuli smo dopuštenu granicu olimpijskih gledatelja na 50 posto popunjenosti sportskih terena, ali ne više od 10.000 gledatelja, rekli su organizatori u priopćenju za javnost.

Guvernerica Tokija Yuriko Koike dodala je da bi se mjere protiv koronavirusa također mogle promijeniti.

- Ako dođe do dramatičnih promjena i povećanja infekcija, morat ćemo preispitati prijedlog i razmotriti mogućnost da uopće ne bude gledatelja na tribinama, izjavila je Koike.

Odluku o tome koliko će gledatelja moći gledati Paraolimpijske igre, organizatori Tokija odgodili su za 16. srpnja, tjedan dana prije početka Olimpijskih igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!