14:48 / 02.12.2020.

Autor: I.L./Hina

Olimpijske igre: Sportaši će biti testirani svakih 96-120 sati

Foto: Rodrigo Reyes Marin/Pool via REUTERS

Foto: Rodrigo Reyes Marin/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Konačna odluka o broju stranih gledatelja neće biti donesena prije proljeća.
Sportaši koji sudjeluju na Olimpijskim igrama morat će priložiti negativan test na COVID-19 napravljen najviše 72 sata prije njihovog dolaska u Japan i bit će podvrgavani testiranjima na koronavirus "svakih 96-120 sati" tijekom Igara, navodi se u izvješću koje su objavili organizatori.

Organizatori OI Tokio 2020, japanska vlada i uprava metropolitanskog područja Tokio raspravljali su o tome kako glavni japanski grad planira ugostiti Igre sljedeće ljeto i koje mjere je potrebno provesti da se osigura sigurno okruženje za sportaše i sve sudionike Igara.

Trenutačno svi koji dolaze u Japan moraju provesti u karanteni 14 dana, no sportaši i svi koji su ključni za održavanje Igara bit će izuzeti od tog ograničenja.

Više od 15.000 sportaša trebalo bi doći u Tokio i sudjelovati na Olimpijskim igrama koje počinju 23. srpnja, a većina bi ih trebala biti smještena u Olimpijskom selu.

U izvješću se navodi da će centar za testiranje sportaša na koronavirus biti smješten u Selu.

Organizatori će također pokušati navesti sportaše da što manje vremena provode u Tokiju nego što bi inače radili.

- Želimo biti obzirni prema sportašima pa Selo neće biti tako strogo, izjavio je izvršni direktor organizacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto.

- Nakon što Igre završe želimo da se sportaši vrate u domovinu što prije, dodao je.

Japanski mediji su objavili da će za vrijeme trajanja Igara biti dopušten ulazak u Tokio "velikom" broju stranih posjetitelja.

Međutim, u danas objavljenom izvješću stoji kako konačna odluka o broju stranih gledatelja neće biti donesena prije proljeća.

Izglede da se Igre održe sigurno sljedeće ljeto povećavaju vijesti o razvoju cjepiva protiv COVID-19.

Uspješno cjepivo moglo bi učiniti suvišnima mnoge protumjere protiv COVID-19 o kojima trenutačno raspravljaju organizatori Igara, ali Muto je naglasio da se s organizacijom i pripremom za OI idu dalje, sa ili bez cjepiva.

- Što se tiče cjepiva, tek smo nedavno vidjeli prve pozitivne vijesti, ali trenutačno cjepivo još nije dostupno. Što se može dogoditi, što bi se moglo dogoditi, nije jasno pa mi radimo dalje pod pretpostavkom da cjepiva nema, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!