13:46 / 20.03.2021.

Autor: I.Ž.K./Hina

Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju bez stranih gledatelja

Guvernerka Tokija Yuriko Koike

Guvernerka Tokija Yuriko Koike

Foto: Yoshikazu Tsuno / /Pool via REUTERS

Stranim gledateljima neće biti dopušten ulazak u Japan ovo ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, objavio je Organizacijski odbor OI Tokio 2020 u subotu.

Ulaznice za olimpijska i paraolimpijska natjecanja koje su već kupili strani gledatelji bit će refundirane, navodi se u priopćenju koje je objavljeno nakon sastanka na kojem su između ostalih bili i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach i guvernerka Tokija Yuriko Koike.

- To je jako žalosno, izjavila je novinarima nakon sastanka Koike, dodajući međutim da je odluka bila neizbježna s obzirom da je prioritet za održavanje uspješnih Igara zdravlje i sigurnost sportaša i japanske javnosti.

Olimpijske igre koje su prošle godine odgođene zbog pandemije koronavirusa trebale bi se održati ove godine od 23. srpnja do 8. kolovoza, dok su Paraolmpijske igre na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna.

Mnoga ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da većina Japanaca ne gleda blagonaklono na dolazak stranih gledatelja na Igre  s obzirom na porast oboljelih od COVID-a. Organizacijski odbor Igara u Tokiju objavio je da će se refundirati 600.000 ulaznica za Olimpijske igre i još 300.000 za Paraolimpijske igre.

Izvršni direktor Organizacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto je kazao da neće objaviti koliko će koštati povrat novca za ulaznice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!