19:28 / 27.01.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Olimpijska sela u Pekingu službeno otvorena

Olimpijske maskote

Olimpijske maskote

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Tri olimpijska sela, dva u Pekingu i jedno u Zhangjiakou, službeno su otvorila svoja vrata sportašima koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, osam dana prije ceremonije otvaranja.

Sela u pekinškoj četvrti Chaoyang i obližnjem Yanqingu imaju više od 3.500 kreveta, dok će selo u Zhangjiakouu, oko 160 kilometara sjeverozapadno od kineske prijestolnice, ugostiti oko 2.800 sportaša i dužnosnika momčadi koji će boraviti na igrama od 4. do 20. veljače.

U selu Chaoyang, koje se nalazi u blizini Olimpijskog parka, će pretežno biti smješteni sportaši koji se natječu u sportovima na ledu, a selo ima oko 2.300 kreveta.

Selo Yanqing, dizajnirano u skladu s kulturnim karakteristikama planinskih sela u sjevernoj Kini, ima 1.400 kreveta za sportaše koji će sudjelovati u alpskom skijanju, sanjkanju, bobu i skeletonu. Zhangjiakou može ugostiti oko 2.800 sportaša i dužnosnika reprezentacija koji će sudjelovati u skijanju slobodnim stilom, daskanju na snijegu, biatlonu, skijaškim skokovima i skijaškom trčanju.

U svakom od olimpijskih sela nudi se širok raspon usluga kako bi se osiguralo da sportaši maksimalno iskoriste svoje olimpijsko iskustvo u Pekingu. Osnovne usluge uključuju frizerski salon, kafić, banku, poštu, prodavaonicu mješovite robe, prodavaonicu robe, prodavaonicu tehničke opreme, telekom prodavaonicu, kiosk...

Nakon Igara, olimpijsko selo u Pekingu bit će pretvoreno u stanove za iznajmljivanje ili prodaju, dok će olimpijska sela Yanqing i Zhangjiakou postati hoteli, apartmani i poslovni klaster koji će služiti industriji zimskih sportova u regiji.

Na ZOI-ju se očekuje dolazak oko 2.900 sportaša iz oko 90 nacionalnih olimpijskih odbora koji će se natjecati u 109 sportskih disciplina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!