Olimpijska baklja započinje put u Marseilleu

03.02.2023.

13:50

Autor: A.M./Hina

Olimpijski plamen

Olimpijski plamen

Foto: YouTube / HRT

Put olimpijskog plamena u Francuskoj, prije Igara u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024., započet će u proljeće 2024. u Marseilleu, što je prva etapa njegovog putovanja po zemlji, objavili su u petak organizatori.

- Bio je to prilično prirodan i očigledan izbor, rekao je Tony Estanguet, predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu (COJO) za AFP, hvaleći grad koji je "strastven prema sportu, topao, popularan i multikulturalan". Također spominjući povezanost Marseillea s Grčkom, kao koloniju Massalia koju su osnovali Grci oko 600. prije nove ere.


Tijekom Igara, Marseille će biti domaćin jedriličarskih natjecanja, kao i deset utakmica nogometnih turnira za žene i muškarce, na stadion Vélodrome.


- Potpuni put plamena do Pariza, nakon dolaska u Marseille, trebao bi biti objavljen krajem svibnja, nešto više od godinu dana prije Igar", rekao je Tony Estanguet. Plamen će stići u proljeće 2024. u Marseille na brodu Bélem, jednom od najstarijih brodova s ​​jedrima u Europi koji još plove, nakon desetodnevnog putovanja iz Grčke, gdje će, kao i na svakom izdanju Igara, prethodno biti upaljena tijekom ceremonije u drevnoj Olimpiji.


- Marseille su osnovali Grci koji su došli iz Fokeje prije 2600 godina: tražeći dobrodošlicu plamenu na našim obalama, htjeli smo se ponovno povezati s ovom velikom poviješću dijeljenja, bratstva, različitosti i solidarnosti, kazao je gradonačelnik Marseillea Benoît Payan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!