12:22 / 09.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Olimpijce su mučili minusi, a paraolimpijce plusevi

ZPOI Peking

ZPOI Peking

Foto: Damir SENČAR / HINA

Dok su se olimpijci u Pekingu susretali s niskim temperaturama koje su dosezale čak minus 25 stupnjeve Celzija, paraolimpijci imaju problema sa neočekivano visokim temperaturama.

U Pekingu je u srijedu bilo 17 stupnjeva Celzija, dok je za četvrtak najavljeno čak 23 stupnja. U Nacionalnom centru za alpsko skijanje Yanqing gdje nastupaju alpinci, u četvrtak se očekuje čak 15 stupnjeva, dok se u Zhangjiakou, gdje su nordijci, biatlonci i snowboarderi, očekuje oko 20 stupnjeva.

S obzirom da su natjecateljske zone Yanqing i Zhangjiakou smještene u nekim od najsušnijih dijelova Kine, Igre u Pekingu u potpunosti ovise o umjetnom snijegu. Iako njegova upotreba nije novost, Peking je prvi grad domaćin Igara koji koristi 100% umjetni snijeg.

- Stvar spašavaju vedre i hladne noći. Tijekom noći su minusi, suho je i nema vlage. Naravno da bi bilo bolje da je i preko dana temperatura ispod nule, ali vjerujem da neće biti većih problema, kazao je skijaški trener Luka Dobrinić.

Zbog toga su organizatori morali mijenjati raspored. Prve vožnje su pomaknute sa 10 sati na  8.30, a druge sa 14 sati na 12.30.

- Tehničke karakteristike staze su dobre. Bit će nešto mekše, no dobro su odrađene sve predradnje. Spremni su na sve, suho je i nema oblaka. Nama je veći problem veliki razmak između prve i druge vožnje, dodao je trener Dario Maravić.

Promjena u rasporedu zbog visokih temperatura došlo je i u snowboardu. Umjesto u subotu, banked slalom u kojemu Bruno Bošnjak brani broncu iz Pjongčanga bit će dan ranije.

- Natjecanje je pomaknuto dan ranije kako bi staza izdržala. Toplo je i staza se troši na treninzima, zbog toga su pomaknuli za jedan dan. Čak na treninzima ne koriste plavu boju za obilježavanje staze da ne pomogne topljenju, kazao je Bošnjakov trener Stipe Tomljanović.

Nordijac Josip Zima je u srijedu u kvalifikacijama sprinta nastupio na temperaturi od +10 stupnjeva, dok je prije nešto manje od mjesec dana temperatura u Zhangjiakou za vrijeme Olimpijskih igara bila -25.

- Čuli smo se s Vedranom Malec, ona nam je prenosila sve podatke koji su nam bili potrebni. Kada nam je rekla koja je temperatura svi smo bili u šoku. Mi smo nešto sitno to osjetili prvi i drugi dan, no sada je sasvim neko drugo vrijeme, neki drugi uvjeti, kazao je Zima.

Organizatori su najavili kako imaju planove za hitne slučajeve u slučaju ekstremnih vremenskih prilika.

- Promjena vremena je prirodni zakon i moramo poštovati ​​prirodu. Prije početka Igara obavili smo pune pripreme, rekao je novinarima dopredsjednik Organizacijskog odbora (BOCOG) Yang Shu'an.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!