10:39 / 20.03.2019.

Autor: M.M./Hina

OI Tokio: Predstavljena olimpijska baklja

-

-

Foto: - / -

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. predstavili su olimpijsku baklju koja je na vrhu ima oblik "sakure".
Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. predstavili su olimpijsku baklju koja je na vrhu ima oblik "sakure", što je japanski naziv za trešnjin cvijet.Visine 71 cm i težine 1,2 kg, ta baklja ružičaste boje s pozlatom sastavljena je od aluminija čiji jedan dio dolazi "od kontrukcijskih ostataka za privremene nastambe za unesrećene u strašnom potresu" koji je pogodio jugoistočni dio Japana u ožujku 2011.

- Inspiracija su mi bila crteži trešanja u cvatu djece iz regije pogođene potresom, izjavio je autor motiva Tokujin Yoshioka.

Olimpijski plamen u Japan će doći iz Grčke za točno godinu dana. Službeni odlazak na put po japanskom otočju koji će trajati 121 dan je predviđen za 26. ožujka iz Fukushima, smještene 240 km od Tokija.

Plamen će najprije krenuti prema jugu i otoku Okinawu od kuda će nastaviti prema sjeveru, a dolazak u glavni japanski grad je predviđen za 10. srpnja.

Olimpijske igre u Tokiju počinju 24. srpnja 2020. i traju do 9. kolovoza, a nakon njih će se na istom mjestu održati i Paraolimpijske igre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!