OI: Produžetak izvanrednog stanja u Tokiju

07.05.2021.

11:50

Autor: T.D./HRT/Hina

Povećan broj zaraženih koronavirusom

Povećan broj zaraženih koronavirusom

Foto: Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Izvanredno stanje u domaćinu Olimpijskih igara Tokiju produžava se do 31. svibnja zbog povećanja broja slučajeva zaraženih, potvrdio je u petak japanski premijer Yoshihide Suga.

Uz Tokio, u kojem bi Olimpijske igre trebale početi za manje od 80 dana, izvanredno stanje vrijedi i za pet prefektura - Osaka, Kyoto, Hyogo, Aichi i Fukuoka, dodao je Suga.

Ova odluka može imati utjecaja i na posjet šefa Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha Japanu, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Tokija 2020. Seiko Hashimoto.

- Sumnjam da bi dolazak u Japan usred ove vrlo teške situacije također predstavljao emocionalni teret za predsjednika Bacha, rekla je na konferenciji za novinare održanoj u petak.

Izvještaji japanskih medija kažu da će Bach prisustvovati ceremoniji predaje baklje u gradu Hirošimi 17. svibnja, ali Hashimoto je rekao da njegov posjet nije potvrđen.

Organizatori Tokija 2020 budno će pratiti situaciju s koronavirusom i na temelju toga donijeti odluku o olimpijskim gledateljima, rekao je u petak i Hashimoto.


Online peticija protiv OI u Tokiju skupila više od 200.000 potpisa

Internetska peticija u Japanu kojom se traži otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju skupila je više od 200.000 potpisa u proteklih nekoliko dana pokazujući povećanu zabrinutost javnosti zbog održavanja Igara u pandemiji.

Preostala su manje od tri mjeseca do početka ljetnih Olimpijskih igara, koje su već odgođene na godinu dana zbog koronavirusa, ali i dalje ostaju pitanja kako Tokio može organizirati ovakav globalni događaj i zaštititi volontere, sportaše, dužnosnike i japansku javnost od COVID-a -19.

U dva dana od pokretanja, internetska kampanja https://www.change.org/p/cancel-the-tokyo-olympics-to-protect-our-lives-stoptokyoolympic pod nazivom "Stop Tokyo Olympics" prikupila je preko 210 000 potpisa.

Suočeni s četvrtim valom pandemije i boreći se s polaganom stopom cijepljenja, stanovnici Tokija skeptično gledaju na to treba li nastaviti s Olimpijskim igrama te su vrlo oprezni prema prihvatu stranih posjetitelja.

Japanska vlada trebala bi produljiti izvanredno stanje u Tokiju i u još tri područja do kraja svibnja. Ispitivanja javnog mišljenja u Japanu pokazuju da se većina javnosti protivi Igrama koje bi trebale biti otvorene 23. srpnja.

- Snažno pozivamo na sprečavanje širenja koronavirusa i zaštitu života i sredstava za život korištenjem raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara, napisao je Kenji Utsunomiya, mrežni organizator peticije na svojoj web stranici. Utsunomiya je odvjetnik koji se nekoliko puta kandidirao za guvernera Tokija.

No, organizatori su više puta rekli da će Igre biti nastavljene, otkrivajući detaljne protokole Covid-19 za sportaše i dužnosnike.

Pfizer Inc i njegov njemački partner BioNTech SE izjavili su u četvrtak da su se dogovorili da će donirati svoje cjepivo za pomoć u cijepljenju onih koji sudjeluju u Igrama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!