11:38 / 19.03.2019.

Autor: I.Ž.K./Hina

OI: Korupcijski skandal u Tokiju

Tsunekazu Takeda (/XINHUA/PIXSELL)

Tsunekazu Takeda (/XINHUA/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nakon objave da je pod istragom zbog korupcije, predsjednik Japanskog olimpijskog odbora odbio je dati trenutnu ostavku.
Nakon što je objavljeno da je predsjednik Japanskog olimpijskog odbora Tsunekazu Takeda pod istragom zbog korupcije, Takeda je odbio dati trenutnu ostavku, već je rekao da će odstupiti kada mu istekne mandat u lipnju ove godine.

Takeda će odstupiti i s mjesta člana Međunarodnog olimpijskog odbora, a cijeli slučaj baca sjenu na domaćinstvo Olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u Tokiju.

Francuske vlasti su pokrenule službenu istragu protiv Takede, kako se navodi još u prosincu prošle godine, i to zbog sumnji u davanje mita prilikom izbora za domaćina OI-ja 2020. godine.

Francuzi su istraživali milijunske iznose koje su Japanci uplatili jednoj singapurskoj savjetničkoj tvrtki, koja se bavi lobiranjem. Vjeruje se da je taj novac korišten za podmićivanje prilikom glasovanja za domaćina Igara 2020., u kojemu je 2013. godine Tokio pobijedio Madrid i Istanbul. 

- Vjerujem da nisam učinio ništa nepošteno, rekao je Takeda, koji je u to vrijeme bio i na čelu Organizacijskog odbora kandidature Tokija za OI.

Takeda je na čelu Japanskog olimpijskog odbora od 2001. godine. Japanski mediji tvrde da će ga naslijediti bivši olimpijski prvak u judu Yasuhiro Yamashita ili sadašnji šef Japanskog nogometnog saveza Kozo Tashima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!