Odbojkašice u Japanu, Brazilu i Tajlandu

15.11.2022.

11:06

Autor: HRT/HINA

-

-

Foto: - / -

U sjedištu Međunarodne odbojkaške federacije održan je ždrijeb turnira Lige nacija za odbojkašice u 2023. godini, a hrvatske odbojkašice igrat će u Japanu, Tajlandu i Brazilu.

Hrvatska je plasman među 16 najboljih u Ligi nacija izborila ovo ljeto, pobijedivši u finalu Challenger kupa na zadarskom Višnjiku Belgiju.


Preliminarni turniri za odbojkašice počinju od 30. svibnja do 4. lipnja u japanskoj Nagoyi, na kojem sudjeluje i Hrvatska, uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine.


Drugi turnir kreće od 13. do 18. lipnja u Braziliji, gdje su i naše djevojke, koje će igrati protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje.


Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, dvama turnirima u Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, Kanade i Turske.


Finale Lige nacija je na rasporedu od 12. do 16. srpnja za odbojkašice, a od 19. do 23. srpnja za odbojkaše, s time da će gradovi domaćini finala biti objavljeni u prosincu.


Frane Žanić, stručni tajnik u Hrvatskom odbojkaškom savezu, nakon ždrijeba podijelio je prve dojmove:


- Ne možemo baš reći da smo imali sreće sa ždrijebom, prvi je turnir u Japanu, drugi u Brazilu, a treći na Tajlandu. Ali, s druge strane je dobro što ćemo imati priliku da naš status u sačuvamo u direktnim utakmicama s Kanadom i Bugarskom, što nam daje za pravo nadati se da imamo šansu zadržati status i za 2024. godinu. Sam raspored i utakmice nisu lagani, pogotovo što imamo već na prvom turniru utakmice s velikanima poput Brazila, Kine i Dominikanske Republike, a u drugom dolazi Srbija, aktualni svjetski prvak, SAD i Brazil. Dakle, raspored je jako, jako težak i zahtjevan.


Žanić ističe da su već sada krenule pripreme za najveće natjecanje u kojem je ženska hrvatska odbojka ikada sudjelovala.


- Sada je pred nama period u kojem se moramo dobro pripremiti i analizirati sve suparnike, pokušati se u što boljem svjetlu pripremiti za LN. Ovo je elita svjetske odbojke, 16 najboljih ekipa na svijetu i vjerujem da će Hrvatska i 2024, i 2025. biti dio tog svijeta. Prije svega mi se moramo fokusirati na nas i našu ekipu i probati se što bolje pripremiti. Već sada mogu sa sigurnošću reći da su naše ključne utakmice u LN 2023. susreti protiv Kanade i Bugarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!