Odbojkašice porazima zaključile prvi turnir VNL Lige nacija

05.06.2023.

11:55

Autor: I.L./HRT

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija

Foto: - / HOS

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija okončala je porazima od 0:3 prvi od tri turnira Lige nacija VNL u japanskoj Nagoji i to redom od Bugarske, Njemačke, Japana i Brazila. Idući turnir za hrvatsku izabranu vrstu na rasporedu je u Brazilu. Hrvatska je trenutno na pretposljednjem 15. mjestu, ispred Koreje.

Izbornik naše reprezentacije Ferhat Akbas nakon tog prvog turnira je rezimirao: - Turnir je bio dobro iskustvo za naše mlade igračice. Rezultat to ne pokazuje, ali s igrom smo postigli određeni napredak. To je dobar znak iako su druge ekipe zasad jače i iskusnije od nas. Za svaku se utakmicu pripremamo na najbolji način, zadovoljan sam odnosom igračica, pokazuju želju za napredovanjem. Rezultat protiv Brazila je bio očekivan, bili su favoriti, ali pogotovo u prvom setu smo ih postavili u nekoliko teških situacija, što je dobro za nas. No, onda smo se, pogotovo u trećem setu, pogubili. Ovo iskustvo želimo iskoristiti već u sljedećem susretu s njima na turniru u Brazilu.

Libero naše reprezentacije Izabela Štimac istaknula je: - Zadovoljna sam igrama ekipe, mislim da smo iz utakmice u utakmicu rasle i gradile našu igru. Vidjelo se od početka da nismo dugo igrale zajedno i da nam trebaju utakmice da se posložimo, što se i vidjelo u posljednjem susretu s Brazilom. Taj smo susret otvorile odlučno i čvrsto, što se i vidjelo na kraju na rezultatu, bilo je 26:24 i falilo je malo sreće da ode na našu stranu. U posljednjem setu se vidio pad koncentracije.

"Nismo nezadovoljne - igrale smo sve bolje"


Korektorica Andrea Mihaljević dodala je: - Rezultatski nismo ostvarile željeni cilj ali smatram da smo pokazale da možemo u pojedinim trenucima ravnopravno parirati najjačim svjetskim ekipama. Osobno mi je jako žao utakmice s Njemačkom, budući da su dva seta bila na razliku. No, sveukupno nismo nezadovoljne budući da smo u svakoj utakmici igrale bolje no u prethodnoj. U posljednjem susretu s Brazilom od prvog smo seta jako dobro parirale, no kasnije je prevladalo njihovo iskustvo igranja u VNL, koji oni igraju godinama a mi smo tek ove godine ušle u to društvo. Mlada smo ekipa, i mislim da smo se sasvim dobro snašle u ovoj konkurenciji i vjerujem da ćemo na sljedećem turniru dati sve od sebe i uzeti neke bodove.


Srednja blokerica Ema Strunjak također slično razmišlja: - Naš prvi turnir VNL nije ispao rezultatski najbolji, ali mislim da će nam ovo iskustvo jako dobro doći u kasnijim susretima i pojedinačno i kolektivno. Ovakvih nam utakmica treba, iz njih možemo puno naučiti. U Brazilu isto neće biti lagano, no ako nastavimo ovako dobro trenirati nadam se i boljim rezultatima. Sada je tjedan dana stanke, a onda putujemo u Brazil, na turnir koji nikako neće biti lagan.

Naša najiskusnija reprezentativka Martina Šamadan nakon prvog turnira je zaključila: - Nažalost nismo ispunile rezultatska očekivanja, pogotovo protiv Bugarske, gdje smo pokazale najlošiju igru. Poboljšavale smo se iz susreta u susret, no suparnice su bile prejake za nas u ovom trenutku. Pokazale smo da se znamo boriti i možemo parirati svakome ako slijedimo plan igre i fokusirane smo. Ovo je bilo veliko iskustvo za sve i sada znamo što možemo očekivati na sljedeća dva turnira.

Karla Antunović, mlada organizatorica igre, dodala je na kraju: - Veliko iskustvo za sve nas, obzirom da smo tu prvi put. Igrale smo iz utakmicu u utakmicu sve bolje, a očekujem tako da ćemo nastaviti i na sljedećim turnirima. Organizacija VNL-a je vrhunska. Posljednji susret s Brazilom bio je možda i najbolji, prva su dva seta bila neizvjesna i šteta što niti jedan set nije otišao na našu stranu. Ponosna sam na sve cure i idemo motivirane na idući turnir u Brazil.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!