17:59 / 28.05.2020.

Autor: I.L./HRT/HOS

Odbojkašice i odbojkaši parket zamijenili pijeskom

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sezona odbojke na pijesku počinje krajem lipnja.
Na druženju s novinarima koje je u Zagrebu organizirao Hrvatski odbojkaški savez (HOS) najavljeno je kako bi sezona odbojke na pijesku u Hrvatskoj trebala započeti prvim turnirom klupskog prvenstva Hrvatske koji će se održati od 26. do 28. lipnja u Zagrebu.

- Klupsko prvenstvo će, iako bez gledatelja, omogućiti domaćim pjeskašima skromni kontinuitet u pripremama i natjecanju te priliku da izbore klupske plasmane i kriterijske rezultate. Samo prvenstvo se sastoji od tri turnira u seniorskoj kategoriji, tri turnira mlađih dobnih kategorija i Kupa koji će se igrati od kraja lipnja do kraja kolovoza u Zagrebu, Splitu i Puli, najavila je direktorica HOS-a Valentina Bifflin.

I dok će se sezona odbojke na pijesku odigrati tijekom ljeta, još uvijek je neizvjestan povratak odbojkaških natjecanja u dvorani, no hrvatski reprezentativci svakodnevno treniraju i čekaju povratak uobičajenih klupskih i reprezentativnih obaveza. Hrvatski reprezentativci i reprezentativke Ema Strunjak, Lea Deak, Božana Butigan, Nikolina Božičević, Timofej Žukovski, Ivan Raič, Danijel Galić i Marko Sedlaček osvrnuli na razdoblje iza njih te na ono što ih tek čeka.

- Na početku epidemije je bilo dosta čudno i teško budući da je ova situacija nova za sve nas. Nas osam cura imale smo veliku sreću jer smo bile zajedno u jednoj zgradi i zajedno smo održavale formu, trenirale i pratile svoj program. Bilo nam je lakše jer nismo za to vrijeme bile same, izjavila je Ema Strunjak koju je epidemija zatekla u Perugiji, baš kao i kapetana hrvatske reprezentacije Žukovskog: - Sezona nam je službeno završila 10. ožujka. Proglasili su prvenstvo bez pobjednika, i u Ligi prvaka i Kupu. Prvog svibnja smo se obitelj i ja vratili u Hrvatsku i najbitnije je da smo zdravi i da možemo normalno nastaviti dalje.

Odbojkašice i odbojkaši trenutno treniraju u Zagrebu. Nakon nekoliko mjeseci bez uobičajenih sportskih obaveza, ne skrivaju veselje zbog povratka treninzima.

- Otkada sam u Zagrebu treniram jednom dnevno na Mladosti, ali već od idućeg tjedna krećemo po starom režimu s treninzima, dva puta na dan. Čekam da mi počnu pripreme u mom klubu Volero Zurich pa da se njima priključim, rekla je Lea Deak, dok je Ivan Raič dodao: - Za sada najviše radim na korekcijama, odnosno ispravljanju svih nedostataka disbalansa iz prošle sezone. Kroz neka dva do tri tjedna počet ću s jačim fizičkim treninzima, treninzima jakosti i snage, radi pripreme za sljedeću sezonu.

Reprezentativci su i sami nakratko zamijenili parket pijeskom. Na terenima odbojke na pijesku u Vrapču, jednom od najbolje opremljenih terena u Hrvatskoj, zaigrali su s mladim nadama iz OK Vrapče i Olimpik.

- Iako je naša glavna ljubav u dvorani, na terenu, svi zaista tijekom ljeta kada imamo priliku, volimo zaigrati odbojku na pijesku. Silom prilika, zbog krizne situacije i otkazanih reprezentativnih akcija imamo puno više vremena za provesti igrajući odbojku na pijesku, istaknula je Nikolina Božičević dok je Marko Sedlaček dodao: - Preferiram odbojku u dvorani u odnosu na onu na pijesku. To su dva različita sporta, iako neki tvrde da je to isto, zaista ima puno različitosti.

Kalendar natjecanja odbojke na pijesku
26. 28. lipnja PH KLUPSKO 1. TURNIR ZAGREB
03. 05. srpnja PH U18 (M/Ž) SPLIT
10. 12. srpnja PH KLUPSKO 2. TURNIR PULA
17. 19. srpnja PH KLUPSKO MLAĐI KADETI/KADETKINJE ZAGREB
24. 26. srpnja PH KLUPSKO 3. TURNIR SPLIT
15. 16. kolovoza KUP RH ZAGREB
21. 23. kolovoza  PH KLUPSKO JUNIORI/ NAJMLAĐI KADETI SPLIT
28. -30. kolovoza PH KLUPSKO KADETI/KADETKINJE PULA
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!