20:03 / 16.02.2021.

Autor: I.L./HRT

Od prvog postolja u Adelbodenu do svjetske medalje

Filip Zubčić, svjetski doprvak

Filip Zubčić, svjetski doprvak

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je srebrnu medalju u utrci u paralelnom veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Cortini d'Ampezzo. Nakon sedam postolja osvojenih u Svjetskome kupu od siječnja prošle godine, Zubčić je pun optimizma došao na svjetsku smotru u Italiji i već u prvoj utrci došao do naslova svjetskog doprvaka, a njegova najbolja disciplina, veleslalom, u Cortini je na rasporedu u petak.

Zubčić se prvi put popeo na postolje u Svjetskome kupu prošle godine u Adelbodenu. Tog 11. siječnja 2020. godine zauzeo je drugo mjesto u veleslalomu, dok je pobjeda pripala Slovencu Žanu Kranjecu.

Nakon što je probio led, Zubčić je na najvišu stepenicu postolja došao u Yuzawa Naebi u Japanu 22. veljače 2020. kada je izborio svoju prvu pobjedu u Svjetskome skijaškom kupu. 

Zahvaljujući izvrsnim rezultatima Zubčić je prošle sezone bio i u borbi za mali Kristalni globus, no otkazivanjem utrke u Kranjskoj Gori oduzeta mu je šansa da ostvari taj povijesni rezultat. Sezonu je okončao na trećoj poziciji u veleslalomu iza Norvežanina Henrika Kristoffersena i Francuza Alexisa Pinturaulta.

U ovoj je sezoni 28-godišnji Zubčić triput bio na postolju u Svjetskome kupu. Uz dva druga mjesta iz Adelbodena, svoju drugu pobjedu u karijeri upisao je u Santa Caterini 5. prosinca prošle godine. Naravno, sve to u njegovoj najboljoj disciplini, veleslalomu, u kojoj se i ove godine bori za mali Kristalni globus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!