Od desetak tisuća gledatelja na Euru do 20-ak na utakmici domaće lige

03.10.2022.

19:56

Autor: Mirta Šurjak/HRT

Jadran - KPK Korčula

Jadran - KPK Korčula

Foto: HTV / HRT

Desetak tisuća gledatelja na Europskom prvenstvu u Spaladium areni. Mjesec dana poslije - dvadesetak gledatelja na utakmici domaće vaterpolske lige u Splitu između Jadrana i KPK iz Korčule. Nažalost, ovakve krajnosti naša su stvarnost, surova hrvatska sportska realnost.

- Više je ljudi dolazilo na trenig utakmice reprezentacije nego na domaću ligu. Ne znam zašto je tako. Mislio sam i nadao se nakon ovog zlata da će se nešto promijeniti. Teško je ovako igrati i motivirati se uopće u ovakvom ambijentu, kaže Jerko Marinić Kragić iz VK Jadran Splita.

- Ovo je naša realnost i stvarnost. Europsko prvenstvo je bilo nešto sasvim drugo, jedan spektakl, dodaje Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a.

Nakon prvenstva, dvije bazenske školjke iz Spaladium arene trebale bi ostati u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Manji bazen navodno bi trebao dobiti Imotski, a za veći se u Splitu još traži odgovarajući prostor.  

- Za 20 dana otprilike bi se trebala donijeti odluku gdje će se s tim bazenom. Ako ostane u Splitu, ostane, ako ne, onda će ga dobiti neka sredina kojoj isto treba. Ponavljam još jednom, Split ima najgoru sportsku infrastrukturu za vodene sportove u Hrvatskoj. Puno klubova, puno sportaša, a kompletni istočni dio grada uopće nema nijedan izgrađeni sportski kompleks, kaže Drnasin.

Split, grad s više od 200 tisuća stanovnika, ima samo jedan zatvoreni bazen na kojem treniraju svi gradski i prigradski klubovi. Unatoč toj poraznoj činjenici, interes za vaterpolo među djecom i mladima veći je nego ikada prije, kažu.

Galerija
Jerko Marinić Kragić, Foto: HTV/HRT
Jerko Marinić Kragić, Foto: HTV/HRTJadran - KPK Korčula, Foto: HTV/HRTJadran - KPK Korčula, Foto: HTV/HRT

- Interes među djecom je ogroman, treba s te strane stvarno biti sretan, ali je strašno da mi moramo trenirati na pola jednog bazena, jedan "level" kluba kao Jadran. To je strašno teško, rekao je Marinić-Kragić.

- Ne postoji bolji marketinški alat za privlačenje djece od uspjeha reprezentacije, a mi smo to uspjeli. To se vidi i osjeća, zaključuje Drnasin.

Uspjeh reprezentacije trebala bi pratiti i bolja posjećenost utakmica domaće lige. Otužno je gledati ovako prazne tribine. No, čini se da je i dalje dug put do toga. Prvi korak zasigurno bi bila izgradnja nužne infrastrukture za vodene sportove jer drugi grad po veličini i prvi po sportskim uspjesima u Hrvatskoj, ali i šire - zimi ima samo jedan jedini bazen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!