Obitelji žrtava dobit će odštetu 50 godina nakon velike tragedije

31.08.2022.

16:38

Autor: HRT/Hina

Njemačka zastava

Njemačka zastava

Foto: Karlheinz Pape / Pixabay

Njemačka i obitelji izraelskih žrtava koje su stradale u napadu na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu postigle su sporazum o odšteti, 50 godina nakon događaja, objavila je u srijedu njemačka vlada.

- Savezna vlada pozdravlja dogovor s obiteljima žrtava, reagirao je u priopćenju glasnogovornik vlade Olafa Scholza, Steffen Hebestreit.


Savezna vlada, kao i regija Bavarska i grad München isplatit će 28 milijuna eura obiteljima žrtava napada u kojem je smrtno stradalo jedanaest izraelskih sportaša.


Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana prije obilježavanja 50. godišnjice ovog tragičnog događaja, jedinstvenog u povijesti Olimpijskih igara, koje je završilo krvoprolićem nakon intervencije njemačkih policajaca u vojnoj bazi.


Pitanje odštete, o kojem se pregovaralo nekoliko desetljeća, razljutilo je obitelji žrtava koje su prijedloge njemačke vlade smatrale preslabima i zaprijetile da neće sudjelovati na komemoraciji u ponedjeljak u Bavarskoj.


Sporazum predviđa i osnivanje povjerenstva njemačkih i izraelskih povjesničara koji bi trebali imati pristup dokumentima kako bi se rasvijetlilo ovo uzimanje talaca i policijski fijasko u operaciji spašavanja.


Ovim sporazumom Njemačka "ispunjava svoju povijesnu obvezu prema žrtvama i njihovim obiteljima, u kontekstu posebnog njemačko-izraelskog odnosa", dodaje glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!