Svečano obilježena 30. obljetnica osnutka HOO-a

10.09.2021.

21:43

Autor: A.M./HRT/Hina

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

Foto: TVD2 / HRT

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice utemeljenja udruge, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) održao je 20. redovnu sjednicu Vijeća u aktualnom sazivu kojoj je predsjedavao čelnik HOO-a Zlatko Mateša.

Na sjednici se između ostalog govorilo o financijskoj situaciji. Ukupni prihodi HOO-a u prvom polugodištu ove godine iznosili su 81.794.232 kuna, što je povećanje za 22,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupni rashodi su u izvještajnom razdoblju iznosili 80.277.028 kuna, što je povećanje 39,10 posto u odnosu na 2020. godinu.


Puno je promjena i u Programu sufinanciranja rada trenera, o čemu se dosta pričalo u zadnje vrijeme.


 Četvorica stručnjaka, iznimno zaslužnih za osvajanje olimpijskih odličja svojih sportašica i sportaša u Tokiju, dobili su od 1. rujna status vrhunskih trenera (23.000 kuna mjesečno u bruto iznosu) - Vedran Martić (tenis), Toni Tomas i Veljko Laura (taekwondo) te Lucijan Krce (gimnastika). Vladimir Preradović (judo) je od 1. srpnja u statusu vrsnog trenera, Saša Šešum (atletika) od 1. kolovoza trener mlađih dobnih kategorija, a Gordan Mlinarić (skijanje) od 1. rujna u skupini trenera za razvoj pojedinog sporta.


Večeras je u hotelu Sheraton u Zagrebu svečano obilježena 30. obljetnica utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, a dodijeljene su i Nagrade Dražen Petrović za 2021. godinu.

- Bila nam je ideja podijeliti ovu svečanost s ljudima koji su činili jezgru osnivača HOO-a te sa svima vama s kojima smo surađivali u ovih 30 godina. Više od 500 sportašica i sportaša nastupilo je kroz to razdoblje na 16 ljetnih i zimskih Olimpijskih igara, a osvojili su i 52 odličja. Po broju stanovnika i drugim parametrima Hrvatska je na Igrama uvijek među dvadesetak najboljih država u svijetu. Željeli smo ovu svečanost povezati i s Nagradom Dražen Petrović jer to je ujedno i pogled u budućnost hrvatskog sporta, kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji se kao domaćin obratio nazočnim predstavnicima nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica i drugih sportskih udruga.


U evociranju na dane osnivanja HOO-a sugovornici su bili prvi predsjednik i prvi glavni tajnik - Antun Vrdoljak i Slavko Podgorelec.


- Rat je bio najveći izazov i trebali smo nešto učiniti jer su nam djeca ginula na ratištima. Imali smo sreću i što smo imali velikog prijatelja u Juanu Antoniju Samaranchu... Slavko Podgorelec i ja smo okupili skupinu istomišljenika i krenuli u osnivanje Hrvatskog olimpijskog odbora, a pritom smo bili i ismijavani, kazao je Vrdoljak, izdvojivši kao najupečatljiviju uspomenu iz 30 godina članstva HOO-a u međunrodnoj olimpijskoj obitelji - suze nakon osvojene srebrne medalje protiv američkog Dream Teama u Barceloni.


Počasne plakete HOO-a dobili su predstavnici 29 sportskih saveza i tri sportske udruge koje su sudjelovale u njegovu osnivanju: Antun Vrdoljak (tada kao predstavnik atletike), Marinko Šišak (badminton), Osvaldo Vavra (bejzbol), Vladimir Juriša (biciklizam), Damir Škaro (boks), Vlatko Škiljo (judo), Mirko Novosel (košarka), Bogomir Jambrošić (mačevanje), Mladen Vedriš (nogomet), Boris Volčanšek (plivanje), Ivan Hegedus (hokej na ledu), Sanda Dubravčić Šimunjak (klizanje i koturaljkanje), Marijan Flander (rukomet), Josip Kecerin (skijanje), Ivo-Goran Munivrana (stolni tenis), Nenad Slukić (streličarstvo), Tomislav Šepec (streljaštvo), Stanislav Bick (tenis), Zlatko Celent (veslanje), Marko Pećina (Sekcija za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora) i Zlatko Šimenc (Fakultet za fizičku kulturu, današnji Kineziološki fakultet). Isto HOO-ovo priznanje posthumno su dobili: Ivan Čaklec (gimnastika), Marijan Malović (hrvanje), Ivo Zlatar (hokej na travi), Dubravko Mataković (kajak i kanu), Zdravko Marušić (konjički sport), Bojan Stranić (odbojka), Ivan Helman (dizanje utega), Stjepan Križić (skokovi u vodu), Danimir Matošić (jedrenje) , Zdravko Hebel (vaterpolo), Drago Marović (Hrvatsko društvo sportskih novinara).


Uz njih, počasnu plaketu HOO-a dobili su i predstavnici radne skupine za osnivanje HOO-a 1991. godine - Ivan Kern kao njezin predsjednik i Vladimir Findak kao član.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!