Obilježen Dan žena, Smetiško: Lijepo su nas iznenadili

08.03.2022.

09:30

Autor: I.L./HRT/Hina

Lucija Smetiško

Lucija Smetiško

Foto: Damir Senčar / Hina

Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, obilježen je i na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Organizatori su u Olimpijskim selima u Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakou priredili prigodne svečanosti na koje su pozvane žene povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.


- Bilo je baš lijepo, ugodno su nas iznenadili. Organizatori su pozvali žene iz svih delegacija, kao i sve volonterke. Dobile smo cvijeće, prigodne poklone, bile su organizirane radionice izrade tradicionalnih kineskih suvenira, maskota, lampiona. Naučile smo raditi i kineski čvor za sreću, kazala je hrvatska paraskijašica Lucija Smetiško.


Kineski čvor je jedan od bitnijih elemenata tradicije, kulture i umjetnosti na Istoku. Simbolizira sreću, bogatstvo, zdravlje i dugovječnost.


- Prepoznatljivi su po svojim složenim uzorcima napravljenim od jednog komada konopca, dodala je 17-godišnja Lucija.


- Prikupljene su i poruke žena ženama, dodala je liječnica Andreja Vukasović Barišić, Covid officier u hrvatskoj delegaciji u Pekingu.

Ispraćaj paraolimpijaca na Zimske olimpijske igre

Ispraćaj paraolimpijaca na Zimske olimpijske igre

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

U taboru hrvatske delegacije još su dvije žene, Marija Coch, koja je vodič paraskijašu Damiru Mizdraku, te fizioterapeutkinja Ivanka Vlahović.


Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) je 8. ožujka objavio i dobitnice priznanja za Međunarodni dana žena 2022.


Nagrade su dobile trenerica Oripa Mubika iz Zimbabvea, singapurska plivačica Yip Pin Xiu, te Novozelandski paraolimpijski odbor.


- Želim čestitati pobjednicama na zasluženom priznanju i otvaranju novih mogućnosti za žene u cijelom paraolimpijskom pokretu, Vi ste nam svima inspiracija', rekla je Rita van Driel, predsjednica Odbora žena IPC-a koji je odlučivao o nagradama.


Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupa 564 parasportaša iz 46 nacionalnih saveza, među kojima i rekordan broj žena što se tiče zimskih POI.


Po broju sudionika Peking je gotovo jednak Pjongčangu (2018.) gdje je nastupilo 569 sportaša. No, u Pekingu nastupa rekordnih 138 para sportašica, što je povećanje u odnosu na 133 koje su sudjelovale prije četiri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!