Nova trostruka kruna Carlsena

30.12.2022.

15:34

Autor: K.L./Hina

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Foto: Pavel Mikheyev / REUTERS

Pobjedom aktualnog svjetskog prvaka u standardnom i rapid šahu Magnusa Carlsena u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju završeno je Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom blic šahu na kojem je sudjelovalo 176 igrača iz 43 zemlje.

Bila je to Carlsenova nova trostruka kruna i šesti naslov svjetskog prvaka u blicu, disciplini u kojoj igrač za cijelu partiju ima 3 minute uz dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza. Iako je drugoga dana Carlsen pretrpio dva poraza (od Iana Nepomniaščija i Alekseja Sarane), u 9 kola nanizao je čak 7 pobjeda i tako pretekao prvog rejting favorita Hikarua Nakamuru za cijeli bod.


Naime, nakon uvjerljivog vodstva od 10(12) bodova poslije prvoga dana, Amerikanac je drugoga dana osvojio samo 5 bodova iz 9 partija i pao na drugo mjesto na kojem ga je dostigao Armenac Haik Martirosian.


Branitelj naslova prvaka Francuz Maxime Vachier-Lagrave sa 12,5 bodova završio je tek na 31. mjestu.


Pobjedom Kazahstanke Bibisare Assaubajeve u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju završeno je Svjetsko prvenstvo u brzopoteznom (blic) šahu na kojem je sudjelovalo 98 igračica iz 25 zemalja. Bila je to nova iznenađujuća pobjeda osamnaestogodišnje Kazahstanke, koja je bila rangirana tek kao 12. nositeljica turnira.


Odluka je pala u posljednjem, 17. kolu u koje su nekadašnja svjetska prvakinja Zhongyi Tan i Bibisara Assaubajeva ušle sa po 12 bodova. No, u posljednjem kolu Tan je izgubila od Indijke Humpy Koneru, a Assaubajeva je sa crnim figurama svladala Indijku Dronavalli Hariku, pa je pobijedila s pola boda prednosti ispred Koneru. Najveća rejting-favoritkinja i trostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Ruskinja Katerina Lagno, koja je igrala pod zastavom FIDE završila je na 6. mjestu s 11 bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!