18:14 / 09.03.2021.

Autor: Hina

Norvežani će se opet žaliti na diskvalifikaciju Klaeba

Johannes Hoesflot Klaebo

Johannes Hoesflot Klaebo

Foto: Kai Pfaffenbach / REUTERS

Norveški skijaški savez uložit će još jednu žalbu na diskvalifikaciju Johannes Klaeba koji je prvi prošao ciljem utrke na 50 km klasičnim načinom, kojom je u nedjelju završeno Svjetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama u njemačkom Oberstdorfu.

- U osnovi se ne slažemo s odlukom, jer ne vidimo da je napravio nešto kažnjivo, izjavio je predsjednik Norveškog skijaškog saveza Espen Bjervig za norvešku nacionalnu televizijsku postaju NRK.

Klaebo je u završnom sprintu na ulasku u ciljnu ravninu bio poravnat s Rusom Aleksanderom Boljšunovim. Snimka pokazuje da je Klaebo držao svoj pravac, a Rus mu se polako približavao. Pri odguravanju palicama, Klaebo je lijevim laktom zahvatio palicu Boljšunova, koji ju je potom zabio u podlogu između svojih skija i palica mu je pukla, a potom je i desnom nogom odgurnuo lijevu nogu norveškog reprezentativca koji je ipak zadržao ravnotežu i odjurio prema cilju.

Ruskog trkača je potom prestigao i Emil Iversen koji je Klaebovom diskvalifikacijom proglašen pobjednikom.

Norvežani su odmah uložili žalbu na odluku žirija o Klaebovoj diskvalifikaciji, ali je njihova žalba odbačena. No, kako misle da se radi o trkačkom incidentu, a ne povredi pravila, Norvežani ne žele odustati i traže da se Klaebo proglasi svjetskim prvakom, što bi bila njegova četvrta zlatna medalja sa SP-a u Oberstdorfu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!