Njemica i Norvežanin europski prvaci u biatlonu

25.01.2023.

17:37

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Carlos Charlez / Shutterstock

Njemica Lisa Maria Spark i Norvežanin Endre Stroemsheim novi su europski prvaci u biatlonu, u individualnoj utrci, u kojoj je najbolja hrvatska biatlonka Anika Kožica završila na 48. mjestu, a Krešimir Crnković je imao 50. rezultat.

Radi se o konkurenciji onih koji nisu u samom svjetskom vrhu u biatlonu, tako da najbolje države nastupaju sa svojim "B" reprezentacijama.

Biatlonke su se natjecale na dionici od 15 km, na kojoj su po dvaput gađale u ležećem i stojećem stavu. Spark je bila bez promašaja i stazu je svladala za 45 minuta i 2.4 sekunde.

Srebro je osvojila Ukrajinka Julija Džima, koja je uz jedan promašaj za pobjednicom zaostala za 5.5 sekundi. Brončana medalja pripala je Njemici Selini Grotian koja je s dva promašaja bila za 33.3 sekundi sporija od nove europske prvakinje.

Anika Kožica je imala tri promašaja, a za pobjednicom je zaostala za četiri minute i 46.9 sekundi.

Biatlonci su morali proći dionicu od 20 km, također uz četiri gađanja, a novi europski prvak Norvežanin Endre Stoemsheim bio je bez promašaja te je do cilja stigao za 51 minutu i 5.9 sekundi.

Njegova je pobjeda bila toliko uvjerljiva da je drugoplasirani Ukrajinac Anton Dudčenko s jednim promašajem zaostao za dvije minute i 4.7 sekundi. Jedan je promašaj imao i trećeplasirani Slovenac Lovro Planko, a njegov je zaostatak za pobjednikom bio dvije minute i 16.5 sekundi.

Krešimir Crnković je promašio pet meta, a kako mu je svaki promašaj donio po jednu kaznenu minutu, tako je za pobjednikom zaostao za sedam minuta i 41.6 sekundi.

U Lenzerheideu su u petak na rasporedu sprinterske utrke, u subotu će uslijediti dohvatne utrke, a u nedjelju su na programu mješovite štafete. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!