Nikoli Plećašu, Bošku Lozici i Edi Pezziju nagrada "Franjo Bučar" za životno djelo

22.10.2022.

14:16

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Nikola Plećaš

Nikola Plećaš

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

Ovogodišnji dobitnici Državne nagrade "Franjo Bučar" za sport za životno djelo su Nikola Plećaš, koji je ostvario niz vrhunskih sportskih rezultata u košarci, Boško Lozica, istaknuti vaterpolist, trener vaterpola, prepoznat i po doprinosu brojnim drugim sportovima te Edo Pezzi, istaknuti sportski novinar.

Odbor Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" odlučio je godišnje nagrade dodijeliti Branki Batinić, Marku Bijaču, Nataši Muždalo, Žani Lelas (posmrtno), Nikoli Piliću, Vatromiru Srhoju, Ivanu Krapiću, Ivi Mikuličinu, Želimiru Feitlu, Lucijanu Krci, Radiši Mladenoviću i Veslačkom klub Iktus.

Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar čine Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković, a Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj.

- Odbor je i ove godine imao zahtjevan zadatak među brojnim kandidatima koji se ističu višegodišnjim uspješnim djelovanjem u sportu i vrhunskim sportskim rezultatima izabrati one kojima će u 2022. pripasti Državna nagrada za sport "Franjo Bučar". Čestitam svim dobitnicima nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta te me raduje vidjeti koliko sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika ostvaruje značajne uspjehe i čini nas ponosnima, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!