23:40 / 04.02.2018.

Autor: HRT

Nikita Glasnović: U Splitu su bolji uvjeti nego u Švedskoj

-

-

Foto: - / -

"Svi smo morali početi raditi, ja u kafiću, mama još jedan posao", opisala je svoj život u Švedskoj taekwondistica Nikitu Glasnović osvajačica europskih i svjetskih odličja.
Za Nikitu Glasnović Švedska ipak nije bila obećana zemlja. Zbog loših uvjeta napustila je švedski taekwondo savez i odlučila nastupati za Hrvatsku. Nikita je osvojila tri europska i svjetska odličja, te nastupala u polufinalu Olimpijskih igara 2016.

Iz hladne Švedske u topli Split. Topao je bio i doček za 23-godišnju Nikitu Glasnović u njenom novom taekwondo klubu Marjan. Hrvatica rođena u Malmou odlučila se za nesvakidašnji potez. Dok tisuće mladih u potrazi za boljim životom odlaze iz Hrvatske u druge europske zemlje, ona je iz bogate Švedske došla u Hrvatsku.

Baš osjetim koliko mi je tu bolje. Zaista imam puno bolje mogućnosti nego u Švedskoj, rekla je Glasnović.

Nikita je samo nastavak našeg uspješnog niza,nakon Lucije i Ane Zaninović,koje kad se vrate s porodiljnog,zajedno s Nikitom činit će jedan top team, rekao je glavni tajnik taekwondo kluba "Marjan" Sandro Deak.

Nakon polufinala Olimpijskih igara u Riju, švedski Olimpijski savez neočekivano joj je uskratio finacijsku potporu. Odlučili su ulagati u sudionike zimskih olimpijskih igara. Da bi nastavila sportsku karijeru Nikita se sama morala financirati. Uz treninge, radila je i kao konobarica.

Bio je to šok. Počela sam misliti što ću dalje, kako ću na sve te turnire. I svi smo morali početi raditi, i ja, i mama je ekstra radila, objasnila je Nikita.

Nikita je trenutačno treća na rang listi s koje će prvih šest djevojaka ostvariti izravan plasman na Olimpijske igre u Tokio 2020. Ove godine pred Nikitom su europsko prvenstvo, 4 Grand prix turnira, President cup i još nekoliko G1 i G2 turnira, na kojima će nadamo se učvrstiti poziciju koja vodi izravno u Japan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!