Nikada veći proračun, a nikada manje novca za sport

17.12.2021.

12:20

Autor: Studio 4/IMS/HRT/I.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban/Slavko Midzor/Luka Stanzl / PIXSELL

Zagrebački sport u idućoj godini imat će manje novca nego prijašnjih godina, epilog je to Zagrebačkog proračuna koji nikada nije bio veći. Nikada veći proračun, a nikada manje novca za sport.

- Manje je 14,05 posto. Dosad smo imali za ovu godinu 135 milijuna, sada će nam biti za iduću godinu 114670 kuna. Prije pandemije imali smo 161 milijun, za vrijeme pandemije su nas skinuli na 135 i sada još. Nije dobro. Mi smo predali plan i program, uložen je amandman u gradskoj skupštini i na tome je stalo. Jučer smo imali sastanka s gradonačelnikom koji nas je primio nakon dva mjeseca. Sastanak je bio optimističan po gradonačelnikovim pričama i nadam se da će tako ostati. Pokušat ćemo sve, uštedjet ćemo gdje možemo jer je to nama interes i cilj, rekao je predsjednik Sportskog saveza Zagreba Vjekoslav Šafranić u Studiju 4.


Novca će biti manje za sve sportove i klubove. 


- Klubovi nosioci kvalitete će to najviše osjećati. Za Dinamo se ja ne bojim, on je jaki klub. Najbolje su organizirani klub i dobiju zaista što im pripada. Tu će svi osjetiti, posebno seniorski kadar u klubovima. Tu se preferira da se financira omladinski sport, školski i sveučilišni. Mislim da bi se sve kategorije trebale financirati. Kad omladinci pređu u seniore, tko će to financirati? Klubovi koji imaju kvalitetu su na pola međunarodne sezone, kako će iduće godine prvih šest mjeseci pokriti? Probat ćemo kroz rebalans to nadoknaditi. Ako budu sve rezali, Hrvatski dragovoljac će biti na respiratoru pa i vaterpolski klub Mladost. Mladostaši su jedva pokrili prošlu godinu, jedva jedvice. Da je sjajna situacija, nije. Tu treba reći da sportaši i sportašice su najveći promotori ovog grada i Hrvatske.


Šafranić ističe da je sportska infrastruktura katastrofa, a zalaže se da se stručnom kadru osiguraju što bolji uvjeti.  


- Imamo 961 klub, 105887 registriranih sportaša, 74 sportska saveza, 391 trenera i 64 tajnika. To je mašinerija. Mi ćemo napraviti što se može u našoj domeni: kompletnu analizu sportskog saveza da bi napravili nove kriterije jer to je sve zastarjelo i promijeniti statut. Stručnog kadra nije nikad previše ako donose rezultate. Ali po mom mišljenju njih 30 posto ne bi trebalo ili neka se prime posla. Naš stručni kadar treba i motivirati. Ne može trener imati 5 i pol tisuća kuna plaću. Oni moraju od nečega živjeti. A oni koji rade i stvaraju rezultate treba ih kvalitetno nagradi. Bez masovnosti i osiguranja što boljih uvjeta trenerima, nećemo imati rezultate. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!