Nikad jača regata CRO Melges 24 Cupa

29.09.2022.

12:34

Autor: I.Ž.K./HRT/CRO Melges

CRO Melges regata u Splitu

CRO Melges regata u Splitu

Foto: regate.com.hr / -

Šesta regate iz serije CRO Melges 24 Cup ponovno će biti rekordna po broju posada. Impresivnih 17 hrvatskih brodova i 77 jedriličara naći će se na startu regate Labud CRO Melges 24 Cup koja se u Splitu jedri od 30. rujna do 2. listopada.

CRO Melges 24 Cup iz regate u regatu postaje sve snažniji u natjecateljskom smislu, što je jasan pokazatelj njegove prepoznatljivosti u svijetu jedrenja i rasta klase u Hrvatskoj.

- Izuzetno nam je drago što će Labud u splitskom mjesecu jedrenja na regati Melgesa ugostiti sjajne hrvatske jedriličare koji jamče istinski spektakl na moru. Imati ovakvu startnu listu na kojoj su najbolji od najboljih velika je čast, a sigurno je i održavanje velike Mrduje pridonijelo rekordnom broju posada koje će dodatno uveličati praznik jedrenja u Splitu, poručio je u ime organizatora iz JK Labud Josip Olujić, bivši hrvatski reprezentativac u klasi Finn.

CRO Melges 24, posada Zen

CRO Melges 24, posada Zen

Foto: regate.com.hr / -

CRO Melges 24 Cup u kratkom je vremenu postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija na Jadranu te s preko 20 brodova predstavlja treću najveću flotu Melgesa 24 u čitavom svijetu.

Ove je godine održano pet regata i ukupno 30 jedrenja, a trenutačno je vodstvu posada Universitas Nova Ivana Kljakovića Gašpića ispred Panjića Luke Šangulina i Matarana 24 Ante Botice.

- Konkurencija je sjajna, o pobjedniku regata odlučuju nijanse, tako da je svima nama veliki gušt jedriti u Melgesu. Ovaj vikend u Splitu će biti poseban i zbog Mrduje, a nama je ova regata idealna priprema za Europsko prvenstvo u Melgesu koje u Genovi starta krajem listopada, ispričao je Ivo Matić iz trogirske posade Mataran 24.

CRO Melges 24, posada Panjić

CRO Melges 24, posada Panjić

Foto: regate.com.hr / -

Klasa Melges 24, međunarodno je rasprostranjena klasa monotip jedrilice, priznata od Svjetske jedriličarske federacije i vrlo atraktivna jedriličarima upravo zbog činjenice da se jedri i natječe na jedrilicama istih tehničkih karakteristika što znači da na regatnom polju vlada ravnopravnost, a u borbama jedara odlučuje znanje, umješnost i uigranost kormilara i posade.

S preko 900 jedrilica na svijetu, ova klasa na međunarodnoj razini okuplja najbolje od jedriličarskog svijeta - sudionike America's Cupa, Volvo Ocean Racea, olimpijce, kao i mnogobrojne vrsne jedriličare profesionalce.

I u Hrvatskoj je klasa Melges 24 okupila kremu hrvatskog jedrenja poput Šime i Mihovila Fantele, Tončija Stipanovića, Karla Kureta, Ivana Kljakovića Gašpića, Filipa Jurišića, Tomislava Bašića, Stjepana Vitaljića i brojne druge.

Labud CRO Melges 24 Cup, lista posada: AmorWave, Blue Label, Iggy, Joyrunner, Lero, Mataran 24, Obi-Wan, Orage, Palmina, Panjić, PointOne, Razjaren, Strilica Zuxu, The Pimp, Universitas Nova, Yikes, Zen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!