Nigerijskom sprinteru prijeti šestogodišnja zabrana nastupa

09.02.2023.

17:39

Autor: A.M./Hina

Divine Oduduru

Divine Oduduru

Foto: Hannah Mckay / REUTERS/File Photo

Nigerijski sprinter Divine Oduduru privremeno je suspendiran, a Jedinica za očuvanje integriteta atletičara (AUI) obavijestila ga je da se radi o moguća dva kršenja antidopinška pravila.

Za 26-godišnjeg nigerijskog rekordera na 200 metara (19.73 sekundi) zatražena je zabrana nastupa u trajanju od šest godina, a tereti ga se za posjedovanje ili uporabu, odnosno pokušaj uporabe zabranjenih stimulativnih sredstava.


Ove su optužbe posljedica sudskog procesa u SAD-u, protiv liječnika Erica Lire kojem se sudi zbog opskrbljivanja sportaša zabranjenim stimulansima za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju.


Prije godinu dana je nigerijska atletičarka Blessing Okagbare kažnjena s 11 godina zabrane nastupa zbog toga što je koristila zabranjena sredstva uoči OI-ja u Tokiju te odbila surađivati s istražiteljima. U njenom su telefonu pronađene inkriminirajuće tekstualne i glasovne poruke u komunikaciji s Lirom, a koje dokazuju da je i Oduduru bio uključen u nedopuštene radnje.


Oduduru je u Tokiju bio diskvalificiran u kvalifikacijama na 100 metara, a na 200 metara je došao do polufinala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!