Nepobjediva Westvold Hansen obranila naslov

24.02.2023.

15:36

Autor: HRT/Hina

Pobjedničko postolje

Pobjedničko postolje

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Norveška reprezentativka u nordijskoj kombinaciji, 20-godišnja Gyda Westvold Hansen, u petak je drugi put u karijeri osvojila zlatno odličje na svjetskom prvenstvu, obranivši naslov osvojen prije dvije godine u njemačkom Oberstdorfu.

Najbolja kombinatorka svijeta, koja je pobijedila na svih devet natjecanja za Svjetski kup održanih prije Svjetskog prvenstva u Planici, nije bez poteškoća došla do nove pobjede. U skakačkom dijelu je dugo morala čekati na svojoj skok, zbog nestabilnih vjetrovnih prilika na skakaonici, a kad je konačno dobila "zeleno svjetlo", skokom od 91 metra je osigurala prvo mjesto i 20 sekundi prednosti za trkački dio.

Ni tu nije bila bez problema na dionici od pet kilometara, jer je u prvom dijelu utrke u jednom zavoju izgubila ravnotežu i pala. No, to ju nije uspjelo zadržati na putu prema pobjedi do koje je stigla sa 11.5 sekundi prednosti pred 17-godišnjom Njemicom Nathalie Armbruster. Brončano odličje je osvojila 21-godišnja Japanka Haruka Kasai, koja je za pobjednicom zaostala za 15.7 sekundi.  

Na natjecanju je sudjelovala 31 kombinatorka, a svaka od njih je prije starta trkačke dionice visoko podigla ruke i prekrižila štapove u znak protesta protiv odluke Međunarodnog olimpijskog odbora da nordijska kombinacija za žene ne bude uvrštena u program Olimpijskih igara 2026. Pobjednica Gyda Westvold Hansen je protestnu gestu učinila i pri ulasku u cilj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!