17:21 / 30.04.2022.

Autor: A.M./Hina

Neočekivani poraz svjetske prvakinje Barbare Matić

Barbara Matić

Barbara Matić

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

Nakon odličnog otvaranja Europskog prvenstva za džudašice i džudaše u petak, kada je Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) osvojila brončanu medalju, subota je donijela drugačiji rasplet za hrvatske predstavnike.

Džudo je sport u kojem top 50 'judoka' mogu pobijediti i one najbolje. Pokazalo se to nažalost i u subotu na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, kada je aktualnu svjetsku prvakinju, vodeću na svjetskoj ranking ljestvici Barbaru Matić, svladala Šveđanka Eriksson, 43. na svjetskoj ljestvici u kategoriji do 70 kilograma.


Tri minute i 58 sekundi je Barbara kontrolirala borbu, natjerala Šveđanku na dvije kazne i htjela pokazati da bacanjem može proći dalje. Dogodilo se ono što je Eriksson jedino mogla i u čemu je najbolja. Kontra za slavljenički wazari, dok je najbolja hrvatska džudašica razmišljala o pogrešci.


- Umjesto da sam se smirila i stala, kako je i trener Vladimir rekao, išla sam u napad. Šveđanka me samo čekala na kontru. Imala je dvije kazne i trebala sam ići na treću jer nije imala nikakav napad do posljednje sekunde kad me bacila, objektivno je sagledala Matić.


 Izbornik Vladimir Preradović je dao svoj pogled:

- Barbara je najbolja na svijetu, to je već dokazala. Ima svoj glavni način borbe, a njezina snaga je što ga može tijekom borbe i promijeniti u alternativni ili neku treću opciju. Samo je stvar kada sluša i kada odradi dogovoreno ili ono što joj se sugerira tijekom borbe. Šveđanka ima tu kontru i umjesto da svojim ritmom nastavi kako je išla, htjela je bacanjem završiti borbu, rekao je.


 Još malo skupljanja iskustva, kao i za Ivu Oberan i Katarinu Krišto, koje su na pravom putu, ali trebaju iskustva na velikim natjecanjima.


Oberan je u kategoriji do 63 kilograma kontrolirala borbu, bila bolja, natjerala Zachovu na kaznu i bila bliže bacanju, međutim Čehinja je iskoristila priliku i wazarijem na ulasku u posljednju minutu borbe došla do odlučujuće prednosti.


Krišto je u istoj kategoriji išla na Francuskinju Deketer, koja u ovom trenutku ima više iskustva i znala je prepoznati situaciju u kojoj je ipponom riješila pitanje pobjednice na startu natjecanja.


U nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!