Neobičan prijedlog nekadašnjeg olimpijskog prvaka

30.04.2022.

15:11

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Chaay_Tee / Shutterstock

Njemački olimpijski biciklistički prvak Jens Lehmann, koji je sada njemački zastupnik, predložio je da Olimpijske igre imaju stalnog domaćina jer bi se tako smanjili organizacijski troškovi i ojačao aspekt održivosti najvećeg sportskog događaja na svijetu.

Osvajač zlatnih olimpijskih medalja u biciklizmu na stazi u Barceloni 1992. i Sydneyju 2000. rekao je za Chemnitzer Freie Presse da je svrha Olimpijskih igara okupiti najbolje sportaše svijeta i da to ne znači nužno da se Igre moraju uvijek održavati na drugom mjestu.

- Turistički aspekt Igara definitivno nije prioritet za njihove sudionike. U prvom planu je prilika da se natječu sportaši iz cijelog svijeta i zato je mjesto održavanja Igara od sekundarnog značaja, rekao je Lehmann koji je član demokršćana (CDU).

Kada bi se izabrao stalni domaćin igara, ne bi bilo potrebe za izgradnjom novih objekata.

- Ovo bi zaštitilo resurse i okoliš. Istovremeno, stalna mjesta bi s vremenom dobivala na važnosti i postala svetinja u sportu, dodao je Lehmann koji je i dvostruki svjetski prvak.

On je prijedlog već predstavio predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasu Bachu, ali on sam, međutim, ne očekuje da će MOO krenuti u tom smjeru prije 2040. godine.

MOO posljednjih godina ima sve više problema s pronalaženjem organizatora Igara, budući da su visoki troškovi organizacije velika prepreka za mnoge potencijalne domaćine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!