11:49 / 02.11.2021.

Autor: Stadion/HRT/I.L.

Zubčić u Stadionu: Želim bolje jer znam da mogu

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Stadion / HRT

Nakon iznimno uspješne prošle sezone i napornih priprema, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić novu sezonu dočekao je s puno optimizma. 

Deveto mjesto u Söldenu njegov je najbolji rezultat na otvaranju sezone.

- Ove godine sam se jako dobro skijao tamo, rezultat je bio solidan. Iskreno, htio sam malo više. Međutim kad sam hladne glave pogledao skijanje bio sam zadovoljan. Odmah mi je trener rekao da je to dobro. Ja sam htio odraditi dva odlična laufa i probati pobijediti kao i uvijek. Međutim, neki su dečki u boljoj formi u ovom trenutku. Ja sam imao dosta mali zaostatak i skijanje je stvarno ličilo na nešto. Uopće ne znam koga bih istaknuo da odskače. Konkurencija je definitivno jaka i vidjelo se u Söldenu da smo svi tu negdje, rekao je u emisiji Stadion.

Iza njega su naporne pripreme, i tako iz sezone u sezonu, no motiva ne nedostaje.

- Kad sam bio klinac sam si zacrtao neke svoje ciljeve u glavi i zaljubio se kroz to razdoblje u skijanje. Nemam tu sad nekakav motiv da me tjera, već jednostavno tako živim i želim biti bolji iz sezone u sezonu, i naravno osvajati što više zlatnih medalja, jednog dana globuse, biti svjetski prvak, na Olimpijskim igrama osvojiti medalju. Ima tu još jako puno stvari za osvojiti i jako se veselim novoj sezoni.

Za vikend slijedi paralelni veleslalom u Austriji pa onda duža pauza, do prosinca.

- Tada kreće prava sezona, nanizat će se utrke i više neće biti vremena ni za trening ni za odmor. Ili si spreman ili nisi spreman. Imamo mjesec i pol do Val d'Iserea, a onda ide iz vikenda u vikend utrka.

Posebno se veseli Snježnoj kraljici početkom siječnja.

- Definitivno to je utrka koja nama jako, jako puno znači. Pogotovo jer smo prošle godine pokazali da na našem brdu možemo napraviti najbolje rezultate, to jest Samuel i ja smo ostvarili svoje najbolje rezultate u karijeri u slalomu i bili smo četvorica u 30. Tako da je to definitivno utrka koja se mora održati za nas i koja je jako bitna za nas Hrvate, pa hajdemo reći i za Savez i za grad i sve. Veselimo se svi toj utrci.

Prošle je sezone upisao dvije pobjede u Svjetskom kupu, bio na četiri postolja, osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu.

- Kad imaš tako neku brutalnu sezonu, želiš bolje jer znaš da možeš. Ja sam perfekcionist. I kad sam pobijedio ja sam uvijek našao neke dijelove i segmente gdje sam možda slabije odskijao. Tako mora biti. Ne smiješ nikada biti prezadovoljan i ne smiješ se previše plakati kad je loše. Meni je uvijek glavni cilj da budem zdrav, da se dobro skijam i da uživam u tome. Ako te tri stvari budu dobre, onda će i rezultati biti odlični.

Hoće li ove sezone nastupati i u superveleslalomu?

- Uvijek sam uključen u borbu za sve kombinacije. I kao klinac sam došao na sve utrke. Definitivno treba prvo slalom nagurati na neki vrhunski nivo. Ako hoćeš osvojiti globus, moraš osvojiti 1200-1300 bodova. Moraš imati 600 bodova u veleslalomu, 600 bodova u slalomu i nešto malo sa strane i dobar si. Olimpijske igre u Kini, nadam se da će se to sve održati. Sad ne razmišljam još o tome jer imamo puno utrka ispred sebe. Jedva čekam da pokažem koliko sam dobar i da probam tamo uzeti medalju, to bi bilo fenomenalno. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!