17:09 / 23.10.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT/HAKS

NASCAR GP stiže u Hrvatsku, na grobničkoj pisti i bivši prvak u F1

Foto: HAKS/AutoMobilSport.com

Foto: HAKS/AutoMobilSport.com

Foto: - / -

Nakon što je Hrvatska dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva u reliju, iz svijeta automobilizma stiže još jedna izvrsna vijest.
Nakon što je prije nepunih mjesec dana Hrvatska dobila potvrdu domaćinstva Svjetskog prvenstva u reliju (WRC), danas iz svijeta automobilizma stiže još jedna odlična vijest -  u Hrvatsku stiže NASCAR, objavio je Hrvatski auto i karting savez (HAKS).

Hrvatska i Automotodrom Grobnik 14. i 15. studenog 2020. ugostit će jedno od najprestižnijih automobilističkih natjecanja Starog kontinenta NASCAR GP. Usporedbe radi, u Europi NASCAR se može komparirati s Formulom 1.

Naime, zbog epidemiološke situacije i restrikcija uzrokovanih pandemijom Covida-19, Hrvatska će zamijeniti treću utrku NWES prvenstva koja se istoga datuma trebala održati u Češkoj.

- U ovako izazovnoj i nesigurnoj situaciji, moramo biti odgovorni i sigurnosti dati prioritet. Tužno je odgoditi Češku za 2021., ali trenutno je ovo najbolja odluka za sve. Sretni smo što u Hrvatskoj razvijamo novi događaj i to s vrlo motiviranim partnerima s Automotodroma Grobnik, izjavio je predsjednik NWES-a Jerome Galpin nakon posjete grobničke piste.

- Hrvatska obala je u ovo doba godine prekrasna. Rijeka je savršena lokacija, a grobnička pista brza, tehnički zahtjevna, fascinantna! Entuzijastični smo što NWES vozačima i timovima možemo ponuditi novi izazov i radujemo se prvom hrvatskom NASCAR GP Croatia, dodao je.

- Automotodrom Grobnik ne može zamisliti bolji završetak sezone. Ovo je zasigurno prvi korak k atraktivnijim i brojnijim automobilističkim natjecanjima za publiku. Ovo je dokaz da je predsjednik NWES-a Jerome Galpin prepoznao sva poboljšanja koja smo učinili na samoj stazi i cijelom objektu zadnjih godina. Jedan od naših ciljeva je pružiti podršku Hrvatskom auto i karting savezu i njegovom predsjedniku Davorinu Štetneru, vjerujući da je zajednička suradnja neizbježna za budućnost autosporta i vozača kako bi mogli  nastupiti na natjecanjima višeg ranga. Sve ovo čini nas sretnima unatoč ovoj izazovnoj godini i daje nam za pravo vjerovati da će iduća godina donijeti neke nove sportske izazove, izjavio je član Uprave Automotodroma Grobnik Robert Žiković.

- Pratili smo pomno situaciju s COVID-om te u ključnome trenutku uspjeli osigurati dolazak spektakularnog NASCAR-a po prvi puta u Hrvatsku! Zahvaljujem Automotodromu Grobnik i Robertu Žikoviću na odličnoj suradnji i veselim se jačanju automobilističkih natjecanja u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik HAKS-a Davorin Štetner.

Na grobničkoj će pisti voziti i bivši svjetski prvak u Formuli 1 Jacques Villeneuve, kanadski sportski automobilist, pobjednik 500 milja Indianapolisa i Cart-Champcar prvenstva 1995. Do svjetskog naslova u Formuli 1 stigao je 1997. s Willams Renaultom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!