Nakon skandala u Pekingu dobna granica podignuta na 17 godina

07.06.2022.

12:13

Autor: I.L./HRT/Hina

Kamila Valieva

Kamila Valieva

Foto: Fabrizio Bensch/File Photo / REUTERS

Međunarodna klizačka federacija (ISU) u utorak je podigla minimalnu dob za umjetničke klizače na 17 umjesto dosadašnjih 15 godina za sudjelovanje u seniorskim natjecanjima.

Odluka je donesena na kongresu ISU-a u Phuketu na Tajlandu mjesecima nakon slučaja dopinga na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu čiji je glavni akter bila 15-godišnja Ruskinja Kamila Valieva.


- To je povijesna odluka, rekao je predsjednik federacije Jan Dijkema dok su reformu podržali izaslanici iz stotinu zemalja.


Ova promjena će se primjenjivati u dvije faze. Minimalna dob će se povećati na 16 godina tijekom sezone 2023./2024., zatim na 17 godina od sezone 2024./2025.


Rasprava o vrlo mladoj dobi klizača a posebno klizačica ponovno se razbuktala za vrijeme Olimpijskih igara u Pekingu nakon slučaja Valieva. Veliki favorit za olimpijski naslov sa samo 15 godina, Ruskinja je "puknula" pod pritiskom nakon što se našla u središtu burne doping afere.


ISU je istaknuo da je podizanje dobne granice bilo na dnevnom redu mnogo prije slučaja Valieva dodajući da je njegova dužnost čuvati zdravlje mladih sportašica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!