16:41 / 28.02.2019.

Autor: A.M./Hina

Nakon 18 godina Norvežaninu zlato u nordijskoj kombinaciji

Espen Bjornstad, Jarl Magnus Riiber, Franz-Josef Rehrl

Espen Bjornstad, Jarl Magnus Riiber, Franz-Josef Rehrl

Foto: - / -

Norveški kombinatorac Jarl Magnus Riiber osvojio je svoje prvo seniorsko zlatno odličje na velikim natjecanjima.
Norveški kombinatorac Jarl Magnus Riiber osvojio je svoje prvo seniorsko zlatno odličje na velikim natjecanjima, postavši u četvrtak svjetskim prvakom u nordijskoj kombinaciji na 100-metarskoj skakaonici i 10 km slobodnim načinom.

Dvostruki svjetski juniorski prvak iz 2015. godine u četvrtak je u austrijskom Seefeldu bio najbolji u skakačkom dijelu natjecanja sa skokom od 107 metara, što mu je donijelo šest sekundi prednosti pred sunarodnjakom Espenom Bjornstadom te sedam sekundi pred Austrijancem Franz-Josefom Rehrlom.

No, nijedan od spomenute dvojice nije mogao pratiti trkački tempo 21-godišnjeg Riibera te su na kraju trkačke dionice ostali bez odličja. Za medalje su se u završnom sprintu uz Riibera borili Japanac Akito Watabe i Austrijanac Bernhard Gruber. Riiber je u završnom sprintu imao najviše snage i najbrže skije te je ušao u cilj s 1.4 sekunde prednosti pred Gruberom i 4.6 sekundi prije Watabea. Zadnji Norvežanin koji je osvojio zlato na SP-u bio je Bjarte Engen Vik u Lahtiju 2001. godine.

Gruberu je to treća, a Watabeu druga pojedinačna medalja sa svjetskih prvenstava.

Šveđankama zlato u štafeti 4 x 5 km

Švedske trkačice na skijama nove su svjetske prvakinje u štafeti 4 x 5 km mješovitim načinom, nakon što su četvrtak na Svjetskom prvenstvu za tri sekunde nadmašile norvešku štafetu, a za više od dvije minute bile brže od brončanih Ruskinja.

U klasičnom dijelu utrke Ebba Andersson i Frida Karlsson su držale priključak s Norvežankama, da bi u slobodnom dijelu Charlotte Kalla donijela gotovo 19 sekundi prednosti za Stinu Nilsson, koja je bez problema tu prednost obranila.

Tako su Šveđanke prekinule zlatni niz Norvežanki koji je u ovoj disciplini trajao na četiri SP-a od 2011. godine. Šveđanke su na tim natjecanjima osvajale srebrne medalje, a sada su konačno osvojile i naslov svjetskih prvakinja.

SP skijaško trčanje, štafeta 4 x 5 km (ž):
1. ŠVEDSKA 55:21.0 minuta
  (Ebba Andersson/Frida Karlsson/Charlotte Kalla/Stina Nilsson)
2. NORVEŠKA +3.1
(Heidi Weng/Ingvild Flugstad Östberg/Astrid Jacobsen/Therese Johaug)
3. RUSIJA +2:03.8
  (Julia BJelorukova/Anastasia Sedova/Anna Nečajevskaja/Natalia Nepriajeva)
4. NJEMAČKA +2:46.3
5. SAD +3:06.0
6. FINSKA +3:47.7
7. ITALIJA +3:54.9
8. FRANCUSKA +4:00.9
9. SLOVENIJA +4:21.2
10. ŠVICARSKA +4:30.9

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!