Najuspješniji australski jedriličar završio karijeru: Bilo je to dugo i vrijedno putovanje

21.10.2022.

12:29

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Celso Pupo / Shutterstock

Najuspješniji australski olimpijski jedriličar Mathew "Mat" Belcher (40) zaključio je profesionalnu karijeru dugu 22 godine.

Belcher je u klasi 470 osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu (2012.) i Tokiju (2020.), dok je u Rio de Janeiru (2016.) zajednos Williamom Ryanom osvojio srebro gledajući u leđa zlatnim hrvatskim jedriličarima Šimi Fanteli i Igoru Mareniću.

Sjajni Australac je tijekom karijere osvojio i deset zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima.

- Bila je to nevjerojatno teška odluka, bio sam član ovog tima zadnje 22 godine tako da zatvaranje tog poglavlja nije bila odluka koju sam donio olako, rekao je Belcher u svojoj objavi.

- Imao sam toliko sreće. Jedrio sam s nekim od najvećih sportaša svijeta, bio dio tako uspješnog tima i trenirali su me neki od velikana. Bilo je to dugo i vrijedno putovanje, ali sada imam 40 godina s mladom obitelji pa je pravo vrijeme da prijeđem na sljedeću fazu svog života, dodao je Belcher, otac četvero djece.

- Mathew je najveći australski olimpijski jedriličar ikada. Svi ćemo žaliti što napušta olimpijsko jedrenje, ali sigurni smo da će Mathew ostati u sportu i da će donijeti više uspjeha Australiji u nekoj od svojih novih uloga, dodao je njegov trener Viktor Kovalenko.

- Mat je postigao neviđenu razinu uspjeha u olimpijskom jedrenju, istaknuo je glavni izvršni direktor Australian Sailinga Ben Houston.

- Njegova ostavština neće biti samo brojne medalje, već i inspiracija koju je pružio sljedećoj generaciji australskih olimpijskih jedriličara, smatra Houston.

Belcher se neće previše udaljavati od Australskog jedriličarskog tima. Imenovan je novim izvršnim direktorom Zhika, glavnog partnera Australian Sailinga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!