Najbolji japanski sumo borac odlazi u mirovinu

27.09.2021.

14:05

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Japanski sumo borac Hakuho

Japanski sumo borac Hakuho

Foto: Yuya Shino/File Photo / REUTERS

Najbolji japanski sumo hrvač Hakuho, vlasnik rekorda s 45 turnirskih pobjeda, namjerava otići u mirovinu nakon što se zadnjih nekoliko godina bori s ozljedama, javlja u ponedjeljak televizijska postaja NHK.

Hakuho (36) je debitirao u sumo hrvanju 2001. i stigao do titule yokozuna u svibnju 2007., postavši drugi Mongolac kojemu je uspjelo doći do tog najprestižnijeg sumo ranga.

NHK javlja, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, da je Hakuho izrazio želju za prekidom karijere i da nakon toga želi poduzeti sve potrebne korake za otvaranje sumo učilišta (heya) gdje sumo borci žive i treniraju.

Hakuho, koji je japansko državljanstvo dobio 2019.- a to je bio preduvjet za otvaranje učilišta, izjavio je kako bi treniranje sumo boraca bio njegov način da iskaže zahvalnost.

Hakuho, rođen kao Monkhbatyn Davaajargal, srušio je rekord u broju pobjeda na turnirima, a i njegova titula yokozune je najdulja u povijesti suma.

No, ozljede su utjecale na njegovu karijeru pa je odustao od nekih turnira. U srpnju je osvojio turnir u Nagoyi, ali je tada rekao: - Moje se tijelo raspada. Želim dobro razmisliti o budućnosti.

Hakuho, koji je u siječnju bio pozitivan na COVID-19, također se povukao s turnira u rujnu jer je nekoliko boraca iz njegove heye bilo pozitivno na koronavirus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!