Šef misije HOO-a otkrio koliko hrvatskih sportaša očekuje u Pekingu

27.10.2021.

11:47

Autor: HRT/ Dobro jutro Hrvatska

Viki Ivanović i Damir Šegota u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Viki Ivanović i Damir Šegota u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Danas je točno 100 dana do 24. ZOI-ja u Pekingu, u kojima aktivno sudjeluju i hrvatski sportaši. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Damir Šegota, šef misije HOO za ZOI Peking, te Viki Ivanović, voditelj projekta ZOI Peking na Hrvatskoj radioteleviziji.

Kakva je organizacija natjecanja s obzirom na trenutno stanje s pandemijom i postojeće epidemiološke mjere?

- Ono što mi znamo, dobili smo neke informacije, izašao je "playbook". Bit će nešto slično kao u Tokiju, razlika je u tome što će se promijeniti dolazak akreditiranih osoba. Mi smo prije išli  regularnim avionima, sada će napraviti promjenu kako bi potpuno izbjegli mogućnost zaraze, pa će biti organizirani čarteri. U avione će ulaziti samo akreditirane osobe kako bi izbjegli karantenu koja je u Kini tri tjedna, rekao je Damir Šegota.

- Ne možeš doći na olimpijske igre ako nisi cijepljen, to je razlika između Pekinga i Tokija, samo cijepljen možeš izbjeći karantenu od tri tjedna. Čekamo i dalje te avione, kako će se doći tamo. Još jedna razlika je, što si u Tokiju nakon 14 dana u tom nekom balonu, mogao izaći van, koristiti javni prijevoz, ići u restoran. U Pekingu ne možeš izaći nigdje. Smještaj, autobusi ili vlak, dvorana, natrag te press centar. To je jedino gdje ćemo se moći kretati, rekao je Viki Ivanović. 

Viki Ivanović

Viki Ivanović

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon ljetnih igara sada slijede zimske, a po tome se Peking izdvaja od drugih gradova, kao prvi u povijesti kojem je to uspjelo. 

- Peking je prvi grad koji je domaćin ljetnim i zimskim olimpijskim igrama. Dobili su to domaćinstvo, gospodin Šegota zna to još bolje od mene. Problem je jer je to dosta sve raštrkano. Nemaju oni planinu u samom gradu, dolje u gradu će biti hokej i dvoranski sportovi. Yanqing je jedna planina gdje će biti skijanje i bob. Na trećoj planini, nekih 350 kilometara od Pekinga povezanoj brzim vlakom, tamo će biti nordijske discipline. Tako da će to biti sve raspršeno, a ne ide nas puno. Ide nas šest, što je puno manje ekipe nego u Tokiju, manje je naših predstavnika, manje sportova pa je i nas manje, komentirao je Viki Ivanović organizaciju igara u Pekingu te nadodao s kojim će se problemima suočiti HRT prilikom organizacije prijenosa.

- Ako se ne bude moglo mrdnuti, ja ne znam kako će Martina (Validžić) koja je bila predviđena za te priče, snimati te reportaže. U Tokiju su Japanci osigurali tri teme dnevno gdje novinar i snimatelj mogu otići snimiti neki hram ili nešto. Još ništa ne znamo hoće li biti te mogućnosti u Pekingu. Prijenosi bi počinjali u četiri sata ujutro. To bi uglavnom bila skijanja i umjetničko klizanje. Zatim ide hokej, biatlon, skijaški skokovi, bob. Emisija bi išla oko 22 sata, Hrvatski radio će to sve pratiti na svom programu također. U Zagrebu će biti dva voditelja koja će voditi emisiju, uz dva do tri komentatora koji će raditi prijenose. 

Damir Šegota

Damir Šegota

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Koliko će biti hrvatskih olimpijaca?

- Za sada imamo potvrđeno, prema kvalifikacijskim normama, tri nordijca od kojih dvije djevojke i jednog dečka. U alpskim disciplinama imamo tri muška i jednu djevojku. U snowboardu imamo Leu Jugovac, koja je unutar kvote. Znači u ovom trenutku možemo računati na nekih osam, devet sportaša. Imamo još bob, koji treba ići na kvalifikacije, biatlon isto tako. Mogli bi doći do broja 15, što bi bilo isto kao u Pjongčangu, rekao je Šegota.

Na pitanje o tome tko će nositi našu zastavu te kako će nam izgledati oprema, šef hrvatske misije Damir Šegota rekao je kako će se to znati tek kada se odredi delegacija, tjedan dana prije polaska u Peking. Napomenuo je kako ćemo konačni spisak naših predstavnika znati 17. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!