15:35 / 03.12.2019.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Na Zimskim olimpijskim igrama za gluhe 12 hrvatskih sportaša

Foto: HSSG

Foto: HSSG

Foto: - / -

ZOI za gluhe održat će se od 12. do 22. prosinca u Italiji.
Na Zimskim olimpijskim igrama za gluhe, koje će se od 12. do 22. prosinca održati u talijanskoj provinciji Sondrio nastupit će tisuću sportaša iz 33 zemlje, a hrvatske boje branit će 12 sportaša u alpskom skijanju, curlingu i šahu.

-
U Italiji ćemo po drugi put nastupiti na Zimskim olimpijskih igrama za gluhe. Prvi nastup smo imali još 2007. u Salt Lake Cityju gdje je naša skijašica Rea Hraski osvojila brončano odličje u slalomu i to je zasad naša jedina medalja sa ZOI-ja za gluhe, rekao je predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Oliver Lušić.

Dodao je kako su očekivanja velika, ali i kako su naši sportaši uzori mladima kako je sve moguće.

- Sportaši koji se natječu u različitim sportovima i disciplinama pokazuju nam svaki dan, svojom požrtvovnošću, da je sve moguće. Očekivanja i nadanja su uvijek velika, ali oni su i uzor mladima kako je sve moguće i kako su prepreke tu da bi ih premostili. Mi, zajedno s njima, snažno vjerujemo u ovaj događaj i u poruku koju on donosi sa sobom - uspjeh ZOIG-a će biti uspjeh svih, dodao je Lušić.

Od hrvatskih predstavnika najviše se očekuje od višestruke osvajačice medalja sa svjetskih i europskih prvenstava za gluhe skijaše Ree Hraski s kojom je kao trener-savjetnik završne pripreme odradio naš bivši skijaš Natko Zrnčić Dim.

-
Najvažnije je da me zaobiđu ozljede zbog kojih sam morala propustiti posljednja dva ZOI-ja za gluhe. Poznajem sve svoje suparnice, a u Italiji ću nastupiti u svim disciplinama i kako sada stvari stoje očekujem da ću više izgleda za neki pod plasmana na pobjedničkom postolju imati u brzim disciplinama, kazala je Hraski.

Prvi nastup na ZOI-ju za gluhe imat će i naše predstavnice u curlingu.

- Kako u Hrvatskoj ne postoji prava curling staza završne pripreme morali smo obaviti u inozemstvu, a u njima nam je putem video linka pomagao trener iz Kanade, kazala je članica reprezentacije Maja Sertić koja je najavila da će naša reprezentacija nastupiti u sastavu Marijana Božić, Vanja Beganović, Maja Sertić, Emina Crnaić i Melani Turković.

Prvi put na ZOI-ju za gluhe će se održati i natjecanje u šahu u kojemu će se natjecati 16 reprezentacija od kojih će se čak osam ravnopravno boriti za pobjedničko postolje.

Hrvatska će imati jaku reprezentaciju u kojoj su jedan velemajstor, FIDE majstor i četiri majstorska kandidata, a boje naše zemlje za šahovskom tablom branit će Zlatko Klarić, Bogdan Božinović, Darko Švec, Toni Vujčić, Goran Cechi i Emil Nikolić, dok će Klarić, Božinović i Vujčić uz to, nastupiti i u blitzu.
Foto: HSSG

Foto: HSSG

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!