14:53 / 14.02.2020.

Autor: T.D./Hina

Na Split maratonu 4.000 sudionika iz 40 zemalja

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

U maratonu će sudjelovati i 50 ekipa sa po četiri trkača, koji će štafetno istrčati utrku.
Tradicionalna manifestacija "Split maraton", koja se organizira 20. godinu zaredom, održat će se od 21. do 23. veljače i na njoj će biti oko 4.000 sudionika iz 40 zemalja, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Manifestacija se otvara 21. veljače u sportskom centru Gripe gdje će se održati sajam sporta "ST Sport EXPO". U dosadašnjih 19 izdanja ove manifestacije održavane su utrke polumaratona, a ove će se godine po prvi puta trčati maraton, i to završnog dana manifestacije, 23. veljače.

- Ovogodišnji maraton će prolaziti splitskim i solinskim područjem. Pripremali smo ga tri godine i na njemu će trčati oko 900 sudionika, a među kojima i neka jaka imena iz Kenije i Etiopije, te jedna 72-godišnja maratonka iz Japana, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Kristijan Sindik.

U maratonu će sudjelovati i 50 ekipa sa po četiri trkača, koji će štafetno istrčati utrku. Jednu od tih četveročlanih ekipa trebali bi činiti gradonačelnici Splita i Solina, Andro Krstulović Opara i Dalibor Ninčević, te načelnici općina Podstrana i Klisa, Mladen Bartulović i Jakov Vetma.

- Ninčević, Bartulović i Vetma će trčati dionice po deset kilometara, dok će završnu dionicu od 12,195 km trčati Andro Krstulović Opara, objasnio je Sindik.

Osim maratona, održat će se i utrka polumaratona (23. veljače) na kojoj se očekuje oko 2.000 natjecatelja. Za sudionike "Trofeja Slobodne Dalmacije" staza je dugačka pet kilometra (22. veljače), dok će dječje utrke, ovisno o dobi, biti na dionicama od 650 metara, zatim 1.250 i 2.500 metara (22. veljače).

- Splitski maraton je sportski brend koji na najbolji način promiče naš grad u svijetu, ali i sve više motivira naše  sugrađane da se rekreativno bave sportom, rekao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

Direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić je istaknula važnost "Split maratona" za predsezonu u tom gradu: Prošle godine za vrijeme ove manifestacije u Splitu je ostvareno oko 10.000 noćenja, a ove godine očekujemo porast tog broja jer je trčanje postalo brzorastući svjetski trend kojim se bavi sve veći broj ljudi. Također, na sajmu sporta organizirat će se radionice o zdravoj ishrani i liječenju sportskih ozljeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!