Na EP ClubSwan 36 u Split stiže najjača svjetska flota

04.10.2022.

12:50

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Screenshot HTV / HRT

Split je domaćin Europskog prvenstva ClubSwan 36, jedne od najprestižnijih regata na svijetu tijekom koje će Split i Hrvatska biti jedriličarska središta na svjetskoj nautičkoj karti.

Na premijernoj regati u Hrvatskoj iz ClubSwan kalendara u organizaciji ACI, ACI Sail i JK Labud od 4. do 10. listopada nastupit će 12 jedrilica s posadama iz 12 europskih zemalja, a značajnu ulogu tijekom Europskog prvenstva imaju i najbolji hrvatski jedriličari poput Ivan Kljakovića Gašpića, Šime Fantele, Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića.


- Biti domaćin europskog ClubSwan 36 prvenstva iznimna je čast. Europskoj jedriličarskoj kremi imat ćemo priliku pokazati naš prekrasni Split i splitski akvatorij. Jedinstvena razvedena obala i prekrasno Jadransko more definitivno su glavne odlike Hrvatske kao jedne od najatraktivnijih svjetskih destinacija za jedrenje i kao prvog izbora za brojne svjetske nautičare, istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.  


ACI marina Split i vizure starog grada savršena su pozornica za regatnu premijeru ClubSwana u Hrvatskoj, a ljubitelji jedrenja moći će uživati u nastupu vrhunskih sportaša na inovativnim jedrilicama ClubSwan 36 koje je dizajnirao jedan od najuspješnijih svjetskih pomorskih arhitekata Juan Kouyoumdjian i prekasnim kadrovima splitskog akvatorija.


ClubSwan osnovan je 1999. godine, a tijekom više od 20 godina postojanja razvio se u nezaobilazno mjesto druženja i jedrenja na poznatim svjetskim lokacijama kao što su Porto Cervo, St. Tropez i Palma de Mallorca. The Nations Trophy, Rolex Swan Cup ili Swan One Design Worlds spadaju među najprestižnije svjetske regate, a ovim Europskim prvenstvom i Hrvatska postaje dio uglednog ClubSwan društva.


- Uložili smo nevjerojatan entuzijazam i energiju za organizaciju ovakvog vrhunskog sportskog događaja. ClubSwan 36 Europeans najvažnija je regata koja se ove godine jedri u Hrvatskoj, prepuna sjajnih jedriličarskih imena, osvajača brojnih medalja te posada koje su sudjelovale na velikim svjetskim regatama. To daje dodatni vjetar u leđa svima uključenima u organizaciju, ali i svim partnerima i sponzorima koji su podržali ovaj projekt. Jedan od glavnih ciljeva ACI-ja je promovirati Hrvatsku kao vrhunsku regatnu destinaciju i uvrstiti Jadran u redovni ClubSwan kalendar. U tom smislu, ClubSwan 36 Europeans zasigurno će oblikovati budućnost jedrenja jer pruža dodatnu vrijednost u razvoju potpuno nove grane nautičkog turizma na našoj obali, pojasnio je Ivan Kljaković Gašpić, trostruki hrvatski olimpijac u klasi Finn i voditelj projekta ACI Sail.  


Posade već nekoliko dana treniraju na regatnom polju podno Sustipana, a upravo domaći teren predstavlja dodatan motiv brojnim hrvatski jedriličarima u borbi za prestižan europski naslov.


- Odjedrio sam ove godine nekoliko regata kao taktičar na jedrilici Goddess. Konkurencija koja je stigla u Split je impresivna, ClubSwan je brend koji privlači brojne jedriličarske face, rekao je zlatni olimpijac Šime Fantela, a Tonči Stipanović kao taktičar jedri na jedrilici Go Racing jednoj od dvije posade na EP-u koja je sastavljena od hrvatskih jedriličara.


- Jedva čekam početak EP-a i dvoboje s najboljim posadama u klasi ClubSwan 36, ispričao je dvostruki osvajač srebra.


ACI je uz partnerstvo Nautor's Swana osnovao jedinstveni ACI Sail ClubSwan36 trening centar u Splitu. S potpuno individualnim pristupom ovaj je centar namijenjen ljudima koji žele doživjeti potpuno novo jedriličarsko iskustvo na inovativnim jedrilicama uglednog finskog proizvođača. Na taj način, ACI Sail omogućuje i potpunim amaterima doživljaj jedrenja kakav je dosad bio rezerviran samo za profesionalce.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!