Na današnji dan prije 29 godina HOO primljen u MOO

17.01.2021.

13:46

Autor: I.Ž.K./Hina

default error photo
HOO je primljen u međunarodnu olimpijsku obitelj samo dva dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Na današnji dan prije 29 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) primljen je u međunarodnu olimpijsku obitelj, a dogodilo se to samo dva dana nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) privremeno je priznao HOO, omogućivši na taj način hrvatskim sportašima i sportašicama još iste godine sudjelovanje na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Albertvilleu te ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni.
[EMBED:"https://twitter.com/hrv_olimp_odbor/status/1350758713720795136"]
Nastup na ZOI-ju u Albertvilleu od 8. do 23. veljače 1992. samo tri tjedna nakon privremenog priznanja HOO-a, bilo je i prvo, povijesno sudjelovanje hrvatskih sportaša i sportašica pod vlastitom trobojnicom na najvećoj višesportskoj priredbi modernog doba.

Još upečatljiviji bio je nastup hrvatskih olimpijaca na ljetnim Igrama 1992. u Barceloni, na kojima su osvojene i prve medalje u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji  - bronca Gorana Ivaniševića te još jedna u paru s Goranom Prpićem i legendarno srebro košarkaške reprezentacije.

Sudjelujući dosad na sedam izdanja ljetnih Olimpijskih igara, naši su olimpijci i olimpijke osvojili ukupno 33 medalje (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih), a na osam zimskih izdanja - 11 medalja (4 zlatne, 6 srebrnih i 1 brončana).

Vrhunac uspješnosti hrvatskih olimpijaca dogodio se na OI-ju 2016. u Rio de Janeiru, na kojima je osvojeno 10 medalja (5  zlatnih, 3 srebrne i 2 brončane). Prema usporedbi broja osvojenih zlatnih odličja na tim Igrama u odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je svrstana na impresivno treće mjesto planetarne ljestvice, na kojoj je 206 država, članica MOO-a s pravom nastupa na OI-ju.

Nastup na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, odgođenima za ljeto 2021., trenutačno ima osigurano 27 sportašica i sportaša iz pojedinačnih sportova, a u veljači hrvatski vaterpolisti otvaraju olimpijske kvalifikacije za momčadske sportove. Osim njih, naše su olimpijske uzdanice rukometna i košarkaška reprezentacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!