15:53 / 03.05.2022.

Autor: K.L./Hina

Na 29. Rallyju Opatija ukupno 68 posada iz 11 zemalja

 Etapa 28. Rally Opatija 2019. utrke do Učke

Etapa 28. Rally Opatija 2019. utrke do Učke

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Ovaj vikend će se na području Primorsko-goranske i Istarske županije, uz pomoć AK Opatija i podršku AK Delta Sport, AK INA Millenium i AK Rijeka, održati 29. Rally Opatija na kojem će nastupiti 68 posada iz 11 europskih zemalja.

Na rallyju će nastupiti aktualni prvak Austrije Simon Wagner, sa suvozačicom iz Slovenije Piom Šumer u Škodi Fabiji Rally2 Evo. Startni broj 2 imat će mađarska posada Antal Kovacs i Gergo Istovics sa Hyundaiem i20 N Rally2. Treći će startnom rampom proći pobjednici prvog hrvatskog natjecanja sezone, Quattro River Rallyja, 16-godišnji Poljak s latvijskom licencom Hubert Laskowski sa suvozačem Michalom Kusnierzom u Fordu Fiesti Rally3.

Među prvih deset posada na listi prijava nema domaćih posada. Najviši startni broj među hrvatskim automobilistima imat će Juraj Šebalj i Marijan Stublić, koji će s Toyotom Yaris GR klase 5 startati jedanaesti. Za rally se prijavilo čak devet njemačkih posada, od kojih posebno valja istaknuti Hermanna Gassnera startijeg sa suvozačicom Karin Thannhauser u Mitsubishi Lanceru Evo X R4 te Steffana Gottiga i Natalie Solbach-Schmidt u Škodi Fabiji R5. Opatijskim će brzincima ponovo voziti i jedan Porsche. Mađari Tamas Rafael i Balasz Szabo nastupit će u najjačoj klasi 1 u modelu 997 GT3 Cup.

Čak 14 posada prijavljeno je u klasi 2, gdje će članovi AK Opatija Motorsport Viliam Prodan i Zoran Raštegorac u Renaultu Clio Rally4 pokušati iskoristiti prednost domaćeg terena jer će se brzinci voziti nedaleko od Prodanovog rodnog Buzeta. Žestoku konkurenciju imat će u Alfredu Krameru mlađem, nositelju licence AK Rijeka kojem je suvozačica u Peugeotu 208 Rally4 Dankinja Jeannette Kvick. Ove će se godine na opatijski rally vratiti i simpatična grčka posada u Talbot Sunbeamu, Fragkiskos Stafylopatis i Nikolaos Margetis. Nastupit će u sklopu Mitropa rally Historic kupa. Osim za to natjecanje, 29. Rally Opatija bodovat će se za Prvenstvo Hrvatske, Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske i Mitropa rally kup.

Startno-ciljna rampa pomaknuta je s glavne opatijske prometnice na mul. Tamo će se posade u trkaćim automobilima prvi put naći u subotu 7. svibnja nakon 16.30 sati, da bi prvo vozilo na startnoj rampi bilo u 18 sati. Cilj natjecanja na istom mjestu predviđen je dan kasnije s početkom u 18.45. U nedjelju će posade voziti ukupno 8 brzinskih ispita dužine 102, 42 km. Svi brzinci održat će se u Istri, na dionicama između Račje Vasi i Ročkog Polja te Muna i Dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!