Muškarci će sudjelovati u umjetničkom plivanju na OI 2024.

23.12.2022.

18:34

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovacic/ / PIXSELL

Prvi put u povijesti olimpijskih igara, muškarci će u Parizu 2024. godine nastupiti u umjetničkom plivanju, ranije poznatom kao sinkronizirano plivanje, objavila je Međunarodna plivačka federacija, World Aquatics.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dao je odobrenje Međunarodnoj plivačkoj federaciji FINA-i koja od 12. prosinca nosi ime World Aquatics, da muškarci mogu sudjelovati u umjetničkom plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.


Muškarcima je sada dozvoljen nastup u ekipnom natjecanju. U svakoj ekipi bit će osam natjecatelja, a svaka ekipa na OI može ima najviše dva muškarca. Očekuje se natjecanje najmanje deset ekipa.


Umjetničko plivanje je na Olimpijskim igrama od 1984. godine, a to će biti prvi put da i muškarci mogu biti uključeni u sastav ekipa.


- Vodeni sportovi su univerzalni i muškarci su dokazali da su izvrsni umjetnički plivači, rekao je predsjednik Svjetskog vodenog sporta Husain Al-Musallam.


Dodajmo kako je muškarcima na svjetskim prvenstvima u umjetničkom plivanju dozvoljeno natjecanje od 2015. godine.


- Uključivanje muškaraca u olimpijsko umjetničko plivanje nekoć se smatralo nemogućim snom. To dokazuje da svi trebamo sanjati velike snove, kazao je Amerikanac Bill May, prvi muški svjetski prvak u inauguralnoj tehničkoj disciplini mješoviti duet na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!