Mravince dočekale svoju junakinju, Dinu Levačić

22.03.2023.

18:16

Autor: I.L./HRT/Hina

Doček za Dinu Levačić

Doček za Dinu Levačić

Foto: HTV / HRT

Hrvatska daljinsku plivačicu Dinu Levačić (27), koja je nedavno preplivala 23 kilometra dug Cookov prolaz u Novom Zelandu, u srijedu je Mravincima kod Solina u prepunom parku priređen svečani doček.

Dina Levačić je plivanjem kroz Cookov prolaz završila preplivavanje svih sedam velikih svjetskih plivačkih maratona nazvanih Oceanovih sedam, što je globalni pothvat u kojem je ona 23 osoba kojoj je to uspjelo. Ona je i najmlađa daljinska plivačica koja je preplivala Oceanovih sedam.


Na dočeku u Mravincima, gdje živi s roditeljima, bili su istaknuti višemetarski transparenti na kojim pisalo "Dina, ponos našeg mista" i "Dina naša oceanska kraljica". Uz nastup mažoretkinja njoj u čast upriličena je i bakljada.Dina je na dočeku istaknula kako su zadnjih šest godina, koliko je trajalo njeno preplivavanje Oceanovih sedam, bili "posebna avantura koju će pamtiti cijelog života".

- Moje ime stoji uz te rezultate ali postoji mnoštvo ljudi koji su mi pomagali, rekla je Dina.


Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević je istaknuo kako preplivavanje Oceanovih sedam podvig Dine Levačić koji zaslužuje divljenje."Ovaj pothvat znači jako mnogo za afirmaciju Solina, ali i Hrvatske u cijelom svijetu, kazao je Ninčević.

Željana Levačić, majka od Dine, istaknula je kako presretna što je njena Dina ostvarila svoj san preplivavajući Oceanovih sedam.

- Sad i zastava Hrvatske stoji među zastavama onih zemalja čiji su plivači preplivali Oceanovih sedam, kazala je Željana.

Na dočeku Dine Levačić u Mravincima bio je i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, a Dinu je ujutro u Zagrebu primio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.


Oceanovih Sedam je izazov u daljinskom plivanju koji se sastoji od preplivavanja sedam prijelaza na otvorenom moru ili sedam plivačkih maratona. Uključuje Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije, La Manche između Velike Britanije i Francuske, Gibraltarska vrata između Španjolske i Afrike, prolaz Tsugaru u Japanu, prolaz Molokai na Havajima, prolaz Catalina u Kaliforniji te Cookov prolaz između Južnog otoka i Sjevernog otoka na Novom Zelandu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!