21:14 / 07.12.2020.

Autor: M.Š./Hina

MOO suspendirao Lukašenka

Foto: Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Foto: Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je, u sklopu privremenih sankcija, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je, u sklopu  privremenih sankcija, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je ujedno i čelnik Bjeloruskog olimpijskog odbora (NOC), od svih olimpijskih aktivnosti pa i od sudjelovanje na olimpijskim igrama u Tokiju.

Suspenzija se odnosi na još dvojicu dužnosnika iz NOC-a, među kojima je i Lukašenkov sin Viktor koji je prvi vicepredsjednik tog tijela.

Bjelorusija, zemlja sa 9.5 milijuna stanovnika koju Rusija vidi kao sigurnosni štit prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO), zahvaćena je masovnim prosvjedima od 9. kolovoza i predsjedničkih izbora za koje Aleksandar Lukašenko tvrdi da ih je dobio.

Njegovi politički protivnici tvrde da su izbori namješteni i traže od njega da odstupi.

Mnogi bjeloruski sportaši su pisali MOO-u tražeći hitno djelovanje zbog političke diskriminacije i zatvaranja koje provodi vlast. 

- MOO je došao do zaključka da sadašnje vodstvo nije na odgovarajući način zaštitilo bjeloruske sportaše od političke diskriminacije unutar NOC-a, unutar njegovih saveza članica i unutar sportskog pokreta, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

- To je potpuno suprotno od temeljnih načela Olimpijske povelje i stoga ozbiljno utječe na ugled olimpijskog pokreta, dodao je napomenuvši kako su mjere privremene.

MOO je također zamrznuo sve isplate NOC-u dok će stipendije sportašima za pripremu za olimpijske igre biti isplaćivane izravno njima. 

Također, trebaju biti zamrznuti i svi planovi za organizaciju bilo kakvih sportskih događaja u Bjelorusiji, kazao je Bach.

Bjelorusija je trebala biti sudomaćin svjetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!