16:53 / 12.09.2020.

Autor: I.L./Hina

MOO šokiran pogubljenjem iranskog hrvača

Hrvanje (Igor Kralj/PIXSELL)

Hrvanje (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) šokiran je pogubljenjem iranskog hrvača Navida Afkarija (27) koji je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubojstva zaštitara na protuvladinim prosvjedima koji su se 2018. godine održali u iranskom Shirazu.

- Pogubljenje hrvača Navida Afkarija vrlo je tužna vijest, MOO je šokiran, objavila je krovna sportska organizacija.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach ovog je tjedna u pismu upućenom vrhovnom poglavaru i iranskom predsjedniku osobno tražio milost za Navida Afkarija, poštujući suverenitet Islamske Republike Iran.

- Duboko je uznemirujuće što molbe sportaša iz cijelog svijeta i svi pokušaji MOO-a, s Iranskim hrvačkim savezom i Međunarodnim hrvačkim savezom nisu postigli cilj. Naše misli su s obitelji i prijateljima Navida Afkarija, stoji u priopćenju MOO-a.
Navid Afkari osuđen je na smrt zbog navodnog ubojstva zaštitara u Shirazu u vrijeme ljetnih prosvjeda 2018. Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno prosvjedovao, dok je njegov odvjetnik tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju.

Prošli je tjedan Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

- Užasan čin pogubljenja sportaša može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport, rekao je direktor WPA Brendan Schwab.

- Zbog toga bi Iran trebao izgubiti pravio biti dio univerzalne zajednice sporta, dodao je Schwab.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

- Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu, navodi se u priopćenju suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!