MOO snažno osuđuje rusko kršenje olimpijskog mira

24.02.2022.

14:49

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Salty View / Shutterstock

Kao i svi ostali, tako je i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oštro osudio invaziju koju je Rusija započela na Ukrajinu u ranojutarnjim satima ovog četvrtka.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach kao i Međunarodni olimpijski odbor tim su se povodom obratili javnosti.

- Olimpijsko primirje započelo je 28. siječnja, sedam dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, a završit će 20. ožujka, tjedan dana nakon kraja Paraolimpijskih zimskih igara u istom gradu. To je podržano od strane svih 193 članica Ujedinjenih naroda čime oživljavamo drevnu olimpijsku tradiciju dugu 3000 godina. Zato snažno osuđujemo narušavanje olimpijskog mira od strane Rusije. Pozivamo na mir i zabrinuti smo za sigurnost naše olimpijske obitelji u Ukrajini zbog ovakvog razvoja događaja. Osnovana je posebna skupina koja će pomno pratiti razvoj događaja i koordinirati humanitarnu pomoć gdje god je potrebno, rečeno je povodom strašnih događanja na istoku Europe.

Treba podsjetiti kako je neposredno prije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine izbio rat između Rusije i Gruzije, kao što je i posljednjih dana Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, kojima je domaćin bio ruski Soči, Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!