14:46 / 24.03.2020.

Autor: A.M./Hina

MOO službeno: Odgoda Olimpijskih igara za "najviše godinu dana"

Predsjednik Organizacijskog odbora OI-ja u Tokiju Yoshiro Mori (Foto: REUTERS/Issei Kato)

Predsjednik Organizacijskog odbora OI-ja u Tokiju Yoshiro Mori (Foto: REUTERS/Issei Kato)

Foto: - / REUTERS

Olimpijske igere u Tokiju, koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020., odgođene su, potvrdio je izjavu japanskog premiejra Međunarodni olimpijski odbor.
 Olimpijske igere u Tokiju, koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020., odgođene su za "najviše godinu dana, za ljeto 2021." zbog pandemije koronavirusa, objavio je u utorak službeno i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) nakon što je prije nekoliko sati to već potvrdio japanski premijer Shinzo Abe,

Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda Olimpijskih igara u doba mira.
- U trenutačnim okolnotima i na temelju danas dobivenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik MOO-a Thomas Bach i japanski premijer su zaključili da olimpijske igre u Tokiju trebaju biti pomaknute za poslije 2020. i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša i svih uključenih u OI kao i cijele međunarodne zajednice, navodi MOO u svom priopćenju.
Kratko prije ove objave u Tokiju je održana telefonska konferencija na kojoj su sudjelovali Bach i japanski premijer Shinzo Abe te neki drugi dužnosnici uključeni u organizaciju OI-ja, a Abe je poslije razgovora izjavio da je njegov prijedlog da se Igre odgode za godinu dana Bach sto posto prihvatio.
Ovakva odluka MOO-a činila se neizbježnom  u situaciji u kakvoj svijet do sada nije nikada bio, suočen s pandemijom koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!