22:17 / 09.10.2018.

Autor: A.M./Hina

MOO potvrdio tri kandidature za domaćinstvo ZOI 2026.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradovi Calgary i Stockholm te talijanska kandidatura koja uključuje Cortinu D'Ampezzo i Milano službeno su proglašeni kandidatima za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026.
Gradovi Calgary i Stockholm te talijanska kandidatura koja uključuje Cortinu D'Ampezzo i Milano službeno su proglašeni kandidatima za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, potvrdili su članovi Međunarodnog olimpijskog odbora na svom zasjedanju u utorak u Buenos Airesu.

Prošlog tjedna je Izvršni odbor MOO-a predložio ove tri kandidature, a odbacio je turski Erzurum kao mogućeg domaćina ZOI 2026.
Inicijalno je bilo sedam gradova koji su bili zainteresirani za domaćinstvo ovih Igara, ali su potencijalno visoki troškovi organizacije i suprotstavljanje lokalne zajednice natjerali švicarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz na odustajanje od utrke.

No, i potvrđene tri kandidature su daleko od sigurnih. Naime, u Calgaryju će 13. studenoga biti održan neobvezujući referendum. Stockholm može očekivati da će među lokalnim stanovništvom imati oponente, kao što je bio slučaj i kad je švedska prijestolnica kratko bila u utrci za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2022. Švedska kandidatura, baš kao ni talijanska, još uvijek nema podršku vodećih političkih struktura u državi.

MOO će domaćina ZOI-ja 2026. godine birati u lipnju 2019. godine na zasjedanju u Lausannei.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!