11:05 / 22.03.2020.

Autor: M.M./Hina

MOO pod sve većim pritiskom da odgodi Olimpijske igre

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

MOO pozvao je nacionalne olimpijske odbore da ispune upitnik o utjecaju krize s koronavirusom na pripreme sportaša za Igre.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pozvao je, pod sve većim pritiskom iz svijeta sporta da odgodi ljetne olimpijske igre predviđene za ovo ljeto, nacionalne olimpijske odbore da ispune upitnik o utjecaju krize s koronavirusom na pripreme sportaša za Igre.

U formularu "COVID-19 i pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020", čiji je primjerak dobila i agencija France Presse, MOO pita posebice nacionalne olimpijske odbore svojih zemalja članica "kako izvanredne mjere povezane sa širenjem virua COVID-19 ograničavaju treninge i pripreme njihovih spirtaša".

Pod pritiskom i pozivima da odgodi Igre, predviđene za razdoblje od 24. srpnja do 9. kolovoza, kojeg su u petak uputili američki plivački i atletski savez MOO se raspituje u svom upitniku i o mogućim prisilnim selidbama ili relokacijama  kampova za trening, ali ne objašnjava što misli napraviti s tim odgovorima.

Američki plivački savez upozorio je da njegovi plivači ne mogu više normalno trenirati bez rizika da se zaraze ili da oni nekoga zaraze. Njima su se priključili i Francuski plivački savez koji traži odgodu Igara pozivajući se na "sportsku jednakost" te Američki atletski savez koji je uputio pismo Američkom olimpijskom odboru (USOPC) u kojem predsjednik Max Siegel ističe da nastavljanje priprema za Igre u Tokiju gdje bi se trebalo okupiti 11.000 sportaša iz cijelog sviejeta "ne bi bilo u najboljem interesu sportaša".

USOPC je još uvijek za odgodu Igara, dok Norveški olimpijski savez čak podržava ideju o otkazivanju ovog najvećeg svjetskog natjecanja.

Osim što raste broj onih koji su za odgodu OI, odgode i otkazivanja drugih međunarodnih sportskih natjecanja poput Eura 2020, koje je prebačeno na 2021., ili teniskog grand slam turnira Roland -Garros koji je pomaknut sa svibnja na rujan, dodatno pojačavaju pritisak na MOO, iako je u petak predsjednik te organizacije Thomas Bach izjavio da je "preuranjeno" sada odgađati Igre do kojih ima četiri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!