12:33 / 03.02.2021.

Autor: A.M./Hina

MOO izdao priručnik za sportaše na OI-ju: Izbjegavati druženja, maske skidati samo kod jela...

Olimpijska dekoracija u Tokiju i čovjek s maskom

Olimpijska dekoracija u Tokiju i čovjek s maskom

Foto: Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u srijedu je objavio prvi od četiri priručnika o protuepidemijskim mjerama koje će biti primjenjene uoči i za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju, a namijenjeni su svima koji će na bilo koji način sudjelovati na najvećem ovogodišnjem sportskom događaju.

Prvi priručnik od 33 stranice, s podnaslovom "Vaš vodič za sigurne i uspješne Igre", namijenjen je međunarodnim sportskim federacijama, a u sljedećim danima će biti objavljena još tri priručnika koja će poslužiti kao vodič za ponašanje sportašima i tehničkom osoblju, predstavnicima medija te televizijskim ekipama.


- U seriji priručnika navedena su osnovna načela za svaku pojedinu skupinu ljudi kojih će se morati pridržavati prije nego što krenu u Japan, pri ulasku u Japan, tijekom njihovog boravka na Igrama te pri odlasku, piše u priopćenju MOO-a.

Protuepidemijske mjere uključuju nošenje maski u svako doba, osim kod jela i spavanja, redovita testiranja na koronavirus, korištenje mobilne aplikacije vezane uz koronavirus za vrijeme boravka u Japanu, minimiziranje kontakta s drugima te izbjegavanje korištenja sredstava javnog prijevoza.

Sportaši će u svom priručniku moći saznati sve o tome kako će moći provoditi vrijeme u Olimpijskom i Paraolimpijskom selu, gdje će biti pod strogim protuepidemijskim mjerama, s vrlo ograničenim vremenom boravka i mogućnosti za susrete izvan sela, kao i načinu kretanja između borilišta.

- Zdravlje i sigurnost svih na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama je naša najvažnija zadaća. Svatko od nas ima svoju ulogu. Zato smo i pripremili ove priručnike, izjavio je izvršni direktor MOO-a za Olimpijske igre Christophe Dubi te dodao:

- Znamo da će ove Igre biti drugačije na mnogo načina. Za sve sudionike postoje neki uvjeti i ograničenja koja traže fleksibilnost i razumijevanje.

MOO je priopćio da će se priručnici prilagođavati kako će se bližiti početak Igara koje su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, odnosno od 24. kolovoza do 5. rujna kad su u pitanju Paraolimpijske igre.

Unatoč stalnom rastu broja zaraženih u Japanu, a posebno u Tokiju i okolnim područjima, te protivljenju sve većeg broja građana održavanju Igara, MOO i japanski domaćini odlučni su u nakani da Olimpijske i Paraolimpijske igre budu održane u predviđenom terminu i ne žele čuti za ponovnu odgodu ili otkazivanje cijelog projekta.

Prvi priručnik je moguće preuzeti na službenom internetskom portalu MOO-a (www.olympic.org), a na istom mjestu će biti moguće preuzeti i preostala tri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!