20:07 / 22.03.2022.

Autor: Žana Ljuština/Dnevnik/Sport/I.Ž.K./HRT

"Mogućnost da smo svi na sigurnom i da opet treniramo za nas je najvažnija"

Oleh Serbin

Oleh Serbin

Foto: HTV / HRT

Zadarski sportski centar Višnjik ugostio je ukrajinske reprezentativce, skakače u vodu. Njih 40-ak svih dobnih skupina u Zadru je pronašlo ne samo vrhunske uvjete za trening nego i toliko potrebnu sigurnost i mir.

Oleh Serbin, dvadesetogodišnji je ukrajinski skakač u vodu, olimpijac. Posljednjih nekoliko dana trenira na bazenu na zadarskom Višnjiku.

- Jako sam zadovoljan ovdje, bazenom i svim ostalim. Puno je bolje ovdje nego u Ukrajiini jer ondje je, kako znate, rat. Sretan sam što sam na sigurnom i što mogu početi trenirati, rekao je Serbin.

U Zadru je trenutačno 43-oje ukrajinskih skakača članova juniorske i seniorske reprezentacije. Riječ je o vrhunskim sportašima kojima je rat prekinuo normalan život.

- Za nas je ova mogućnost da budemo svi na sigurnom i da ponovno treniramo daleko najvažnija, rekao je Ilja Kvaša, trener ukrajinskih skakača.

Ukrajinski savez hrvatskom je uputio molbu za prihvat skakača. Njihov smješaj bit će plaćen europskim sredstvima koja je povukao Hrvatski olimpijski odbor.

- Mi smo ih uputili tamo gdje je najbolje u Hrvatskoj. Zadar trenutačno ima najbolje uvjete za treniranje u Hrvatskoj. Osim bazena tu je i gimnastička dvorana, rekla je Marina Novosel, glavna tajnica Hrvatskog saveza za skokove u vodu.

U Sportskom centru Višnjik sve im je besplatno.

- Sa svoje strane ćemo učiniti sve da budemo pravi domaćini, da im maksimalno olakšamo tešku situaciju, izjavio je direktor SC-a Višnjik Denis Karlović.

Iako su svi zadovoljni zadarskim uvjetima, ukrajinski skakači u vodu priželjkuju da rat u njihovoj zemlji uskoro završi te da se vrate svojim obiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!